De fleste killinger er udvokset ved omkring 12 måneders alderen. Undtagelserne er de store katteracer som Norsk Skovkat og Maine Coon. De er først udvokset både fysisk og mentalt ved 3-årsalderen. Frem til killingerne er fuldvoksne har de et helt andet næringsbehov end voksne katte. En kattekilling udvikler sig lige så meget på 12 måneder, som et menneskebarn gør fra 0-14-årsalderen. Derfor er et killingefoder af god kvalitet en nødvendighed.
De første 4-5 uger af killingers liv skal de dige hos deres mor. Det bedste er at lade dem dige hele denne periode, da modermælken indeholder alle de antioxidanter der skal opbygge killingernes manglende immunforsvar.
Opstår der problemer med diegivningen eller moderen, må man anvende mælkeerstatning. Man skal også huske at killinger op til 5-ugers alderen ikke selv kan komme af med afføring og urin. Hvis moderen ikke selv kan klare jobbet, kan man stimulere killingerne til at komme ”af med det”, ved at gnide et fugtigt stykke vat de respektive steder, 2-3 gange i døgnet.
Fra 5-ugers alderen kan killingerne begynde fravænningen og begynde på et fuldfoder. Mange starter med at vænne killingerne over på vådfoder, men ARION anbefaler at man vænner direkte over på tørfoder. Årsagen er, at killingernes aktivitetsniveau og dermed energibehov stiger eksplosivt efter 5-ugers alderen. Faktisk har en killing et energibehov der er 3,5 gange større end en voksen kat. Samtidig er killingernes mavesække meget små, hvilket stiller meget store krav til energiindholdet i det foder man giver. Vådfoder indeholder typisk 80% vand, hvilket fylder killingens mave uden at bidrage med energi.
I de første par uger kan ARION Kitten killingefoder blødes op i vand (maximalt 37 grader) i ca. 20 minutter før det skal givers. Det hjælper killingerne til at kunne tygge foderet.
Fra 6-7 ugers alderen er det ikke længere nødvendigt, og foderet kan gives tørt. Da mavesækken stadig er meget lille, er det naturligt at killingen gerne vil spise op til 18 gange i døgnet for at stille sulten. Killinger skal tage ca. 100g på om ugen – og det er vigtigt at man holder øje med det. Gør den ikke det, får killingen ikke den næring den skal have.
De næste fodringsmæssige udfordringer kan komme igen ved 6 måneders alderen. Der er killingerne ved at være kønsmodne, og det er derfor et godt tidspunkt for kastrering og sterilisering. Et sådan indgreb påvirker killingens stofskifte, aktivitetsniveau og appetit. De første 18 uger efter indgrebet ser man ofte at killingerne tager op til 20% på i vægt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom i denne periode, og tilpasse fodermængden så killingen ikke bliver overvægtig. Overvægt hos killinger medfører følgesygdomme senere i kattens liv.
Hvis det er svært at holde killingen nede i vægt efter et indgreb, anbefaler vi at man skifter til voksenfoder allerede ved 9-10 måneders alderen.
Ved foderskifte fra killingefoder til voksenfoder anbefaler vi en glidende overgang over 5-8 dage. Start med at blande 10% voksenfoder i og gå gradvis på til 100% over dagene.
Hvis ARION Original Kitten anvendes korrekt, kan det med garanti sikre en sund og veludviklet killing – klar til at udforske den store verden.
TIPS:
- Undgå killingefoder der indeholder protein fra okse eller svin. Killinger kan ikke omsætte proteinet og det giver derfor fordøjelsesproblemer (dårlig mave)
- Giv ikke din killing ko mælk. Mælken indeholder laktose (sukkeret i mælken) som killingen ikke kan fordøje. Det medfører ofte diare.
- Katte er rovdyr. Sørg derfor for at minimum 80% af proteinet i foderet er af animalsk oprindelse. Det er essentielt at killinger får store mængder kød
- Et godt killingefoder skal indeholde minimum 32% protein og maksimalt 30% stivelse. (de fleste producenter opgiver ikke deres stivelsesindhold – så spørg dem!
Rigtig god fornøjelse.
Hvor kan du finde vores produkter?
- Over 200 landsdækkende forhandlere
- Både webshops og fysiske butikker
Slutarps Kvarn AB
Kvarngatan 2
4Pets Sweden
Lillpitevägen 630
Slättens Foder&Trädgård
Gradgatan 2
Kämparglöds Hundcenter
Östra Spång 539
Burseryds Lantmän
Vidkundsvägen 1
XL-BYGG Brålanda
Järnvägsgatan 10
Godhems Zoologiska
Kungsladugårdsgatan 22
Zoo One Skara AB
Smedstorpsgatan 6
Tollans Häst & Foder
Aspenvägen 11
Artab i Stockholm Ab
Stora Dalby Gård 1
Orsa Kvarn AB
Klockarvägen 6
C.M Zoocenter
Norra
Fågelhörnan
Terapivägen 12 D
Chaspades Butik
Östberg 114
Ale Zoo - en del av Dogman
Svenstorpsvägen 19
Slagugglan.se för hund
jakt
Foderboden
Hantverkarvägen 42
Braås Järnhandel AB
Sjösås Kruthuset
Framnäs Zoo - Lidköping
Framnäsvägen 1
Arboga Häst Och Hund
Nygatan 16B
Team Alutorp AB
Frestensfällevägen 64
Dalviks Kvarn AB
Åkerängstavägen 2
Christensens Bygg & Foder AB
Lunnvägen 7
Djurhuset i Mariefred
Ruddammsgatan 2
Ale Zoo
Svenstorpsvägen 19
Cyberzoo / Vargöns Zoo
Ladugårdsvägen 101 D
VetZoo
Backavägen 1
AB Hjalmar Möller
Köpmannavägen 37
Lundabackens Djurfoder
Arons väg 22
BVL Söderåsen AB
Böketoftavägen 19
Södra Åby Lokalförening ek för
Rosenlidsvägen 11
ODS Kvarn
Kvarnvägen 10A
Hund & Kattshopen
Vistvägen 34
Wermlands Skogsförråd
Industrigatan 1
Zoo Center Gislaved
Smålandiagatan 7 B
Djurspecialisten i Eskilstuna AB
Lohegatan 43
Stavs Häst och Hund
Stav 2
Djórahandilin sp/f
2 Óðinshædd
VetZoo.se (Webshopp)
Doghill Racing
Bältabo 143
Träbolaget i Ljungbyhed
Ljungbygatan 25
Kung Grim's Hund & Katt
Drostvägen 14
C & C Pet Center
Älvstorpsvägen 1
Allboden i Strängnäs
Lärlingsvägen 5
Åkeriet i Hjälmhult AB (Änghagens Foder)
LANE-RYRS RÖD 150
Husdjursshopen
Älvsered Lantmän
Mårdaklevsvägen 22
Värö Lantmannaförening ek för
Vallavägen 4
Grimetonortens Lantmän
Källängsvägen 1
Harplinge Lantmän
Föreningsvägen 36
Vinbergsortens Lantmannaförening
Päronvägen 7
Slöinge Lantmannaförening ek för
Virkesvägen 3
Styrsö zoo
Sundkällevägen 27
Källby Zoologiska
Sjökvarnsvägen 20B
Kista Zoohörna
Gullfossgatan 1d
Älmhults Fröhandel AB
Torngatan 4c
LT Lantmän
Storgatan 4