Giv dine killinger den bedste foderstart

De fleste killinger er udvokset ved omkring 12 måneders alderen. Undtagelserne er de store katteracer som Norsk Skovkat og Maine Coon. De er først udvokset både fysisk og mentalt ved 3-årsalderen. Frem til killingerne er fuldvoksne har de et helt andet næringsbehov end voksne katte. En kattekilling udvikler sig lige så meget på 12 måneder, som et menneskebarn gør fra 0-14-årsalderen. Derfor er et killingefoder af god kvalitet en nødvendighed.

De første 4-5 uger af killingers liv skal de dige hos deres mor. Det bedste er at lade dem dige hele denne periode, da modermælken indeholder alle de antioxidanter der skal opbygge killingernes manglende immunforsvar.
Opstår der problemer med diegivningen eller moderen, må man anvende mælkeerstatning. Man skal også huske at killinger op til 5-ugers alderen ikke selv kan komme af med afføring og urin. Hvis moderen ikke selv kan klare jobbet, kan man stimulere killingerne til at komme ”af med det”, ved at gnide et fugtigt stykke vat de respektive steder, 2-3 gange i døgnet.

Fra 5-ugers alderen kan killingerne begynde fravænningen og begynde på et fuldfoder. Mange starter med at vænne killingerne over på vådfoder, men ARION anbefaler at man vænner direkte over på tørfoder. Årsagen er, at killingernes aktivitetsniveau og dermed energibehov stiger eksplosivt efter 5-ugers alderen. Faktisk har en killing et energibehov der er 3,5 gange større end en voksen kat. Samtidig er killingernes mavesække meget små, hvilket stiller meget store krav til energiindholdet i det foder man giver. Vådfoder indeholder typisk 80% vand, hvilket fylder killingens mave uden at bidrage med energi.

I de første par uger kan ARION Kitten killingefoder blødes op i vand (maximalt 37 grader) i ca. 20 minutter før det skal givers. Det hjælper killingerne til at kunne tygge foderet.

Fra 6-7 ugers alderen er det ikke længere nødvendigt, og foderet kan gives tørt. Da mavesækken stadig er meget lille, er det naturligt at killingen gerne vil spise op til 18 gange i døgnet for at stille sulten. Killinger skal tage ca. 100g på om ugen – og det er vigtigt at man holder øje med det. Gør den ikke det, får killingen ikke den næring den skal have.

De næste fodringsmæssige udfordringer kan komme igen ved 6 måneders alderen. Der er killingerne ved at være kønsmodne, og det er derfor et godt tidspunkt for kastrering og sterilisering. Et sådan indgreb påvirker killingens stofskifte, aktivitetsniveau og appetit. De første 18 uger efter indgrebet ser man ofte at killingerne tager op til 20% på  i vægt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom i denne periode, og tilpasse fodermængden så killingen ikke bliver overvægtig. Overvægt hos killinger medfører følgesygdomme senere i kattens liv.

Hvis det er svært at holde killingen nede i vægt efter et indgreb, anbefaler vi at man skifter til voksenfoder allerede ved 9-10 måneders alderen.

Ved foderskifte fra killingefoder til voksenfoder anbefaler vi en glidende overgang over 5-8 dage. Start med at blande 10% voksenfoder i og gå gradvis på til 100% over dagene.

Hvis ARION Original Kitten anvendes korrekt, kan det med garanti sikre en sund og veludviklet killing – klar til at udforske den store verden.

TIPS:

  • Undgå killingefoder der indeholder protein fra okse eller svin. Killinger kan ikke omsætte proteinet og det giver derfor fordøjelsesproblemer (dårlig mave)
  • Giv ikke din killing ko mælk. Mælken indeholder laktose (sukkeret i mælken) som killingen ikke kan fordøje. Det medfører ofte diare.
  • Katte er rovdyr. Sørg derfor for at minimum 80% af proteinet i foderet er af animalsk oprindelse. Det er essentielt at killinger får store mængder kød
  • Et godt killingefoder skal indeholde minimum 32% protein og maksimalt 30% stivelse. (de fleste producenter opgiver ikke deres stivelsesindhold – så spørg dem!

Rigtig god fornøjelse.

Hvor kan du finde vores produkter?

  • Over 200 landsdækkende forhandlere
  • Både webshops og fysiske butikker