Mulighederne for at dyrke hundesport med din hund i Danmark er mange. Der findes efterhånden hundesportsgrene for enhver smag.
Vi vil i nedenstående afsnit lave en kort gennemgang af de mest populære sportsgrene inden for hundeverden. Det værende sig Rally-Lydighed, nosework, lydigheds-/brugshundetræning, agility, canicross og markprøver/jagt.
Rally, Rally-Lydighed, Rally-O kært barn har mange navne
Rally er en relativt ny hundesport, der kombinerer elementer fra lydighed og agility. Rally blev først introduceret i USA i 2005 og har siden spredt sig til mange andre lande, herunder Danmark.
I Rally navigerer hund og ejer gennem en bane med skilte, der angiver forskellige øvelser, som hundene skal udføre. Øvelserne kan omfatte alt fra grundlæggende lydighedsøvelser som “sit” og “plads” til mere avancerede øvelser som “spring over en forhindring” eller “gå igennem en tunnel”. Hver bane er forskellig og kan have mellem 10 og 20 skilte, der angiver øvelserne, og man har normalt to til tre minutter til at gennemføre banen. Ejeren kan bruge positive forstærkningsteknikker og verbal ros under træningen og konkurrencerne.
Rally kan være en sjov og udfordrende hundesport for både hund og ejer. Det kræver et godt samarbejde, og det kan være en god måde at styrke ens samarbejde med hunden. Konkurrencer i Rally er åbne for alle hunde, uanset race eller størrelse, og der er normalt forskellige niveauer, der passer til hundens evner og træningsniveau.
Har det fanget din interesse, så hør i den lokale hundeklub om du må komme til intro og lære mere om denne spændende hundesport.
Nosework er også en af de nyere grene i privat regi for hundesport i Danmark
Nosework blev nemlig oprindeligt udviklet til at træne professionelle narkotikahunde og sprængstofhunde, men er nu blevet en populær hundesport i mange lande, herunder Danmark. Nosework træning kan give hunde mental stimulering og tilfredsstille deres naturlige instinkter.
Nosework er nemlig en hundesport, der fokuserer på hundens lugtesans. I Nosework trænes hunden til at identificere og markere en bestemt lugt, normalt ved at følge en duftspor til dens kilde.
Træningen i Nosework starter normalt med at introducere hunden til en bestemt duft, f.eks. essensen af lavendel eller eukalyptus. Hunden lærer at genkende duften og markere dens kilde, normalt ved at sidde eller stå stille foran duften. Efterhånden som hunden bliver dygtigere, kan træningen blive mere udfordrende ved at placere duftkilder på forskellige steder og gøre det sværere for hunden at finde dem.
Nosework konkurrencer kan have forskellige niveauer af sværhedsgrad og forskellige duftkilder, der skal identificeres. Konkurrencerne kan afholdes både indendørs og udendørs.
Hunden er født til at bruge sin næse og dermed er Nosework en sjov og udfordrende sport for hunden. Det er også en god måde at styrke båndet mellem hund og ejer på, da træningen kræver samarbejde og kommunikation.
Agility – en sport med fart på
Agility er en populær hundesport i Danmark, den kombinerer fart, smidighed og lydighed. Det styrker båndet mellem hund og ejer og giver mulighed for motion, mental stimulering og socialisering. Mange hundeejere finder også glæde ved at træne deres hund i agility som en form for fysisk og mental træning. Føreren skal kunne guide hunden gennem banen ved hjælp af kropssprog, stemme og håndsignaler. Hundene skal være i stand til at følge instruktionerne nøjagtigt og udføre hver forhindring korrekt. En nøjagtig timing og koordinering er afgørende for at opnå succes i agility.
Formålet med agility er at demonstrere hundens evner inden for hurtighed, præcision og lydighed. Hundene skal gennemføre banen så hurtigt som muligt og undgå fejl. Forhindringerne i en agilitybane kan omfatte spring, tunnel, vippe, slalom, balance og meget mere. Banerne varierer i sværhedsgrad og design, hvilket kræver en god kommunikation mellem hund og fører.
I Danmark er agility en velorganiseret sport med forskellige konkurrencer og turneringer arrangeret af hundeklubber rundt om i Danmark. Klasserne er inddelt alt efter hvor uddannet din hund er, herunder klasse 1, klasse 2 og klasse 3. Hver klasse har forskellige udfordringer og krav, der passer til hundens erfaring og færdigheder.
Det er vigtigt at tage hensyn til hundens alder, sundhedstilstand og træningsniveau, når man deltager i agility. Start altid med grundlæggende træning og konsulter en dyrlæge eller en erfaren træner, hvis du har spørgsmål eller bekymringer.
Markprøver – udnyt jagthundens arbejdsevner
Markprøver er en hundesport der fokuserer på jagtfærdigheder hos jagthunden og dens evne til at arbejde på åbne marker. Formålet med markprøver er at evaluere hundens naturlige instinkter, jagtlyst, evne til at finde vildt og samarbejde med føreren. Hunden deltager typisk i forskellige discipliner, der omfatter jagtfelter med forskelligt terræn og varierende sværhedsgrader. Markprøverne kan være arrangeret for specifikke jagthunderacer eller åbne for forskellige racer, afhængigt af konkurrencen.
Under markprøverne udsættes der normalt vildt som fasaner, ænder eller duer på forskellige steder på marken. Hunden skal søge og finde vildtet ved hjælp af sin lugtesans og markere det ved at standse eller ”pege” på det. Når vildtet er blevet markeret, skal hunden apportere det og bringe det tilbage til føreren.
Markprøver kan være opdelt i forskellige klasser eller niveauer, der passer til hundens træningsniveau og erfaring. Fra begynderniveau til avanceret niveau bliver kravene til hundens præstationer gradvist højere og mere udfordrende. Det som er anderledes for markprøver i forhold til mange andre typer af konkurrencer, er at du ikke er oppe mod hinanden, men du er oppe mod selve prøven, og der kan derfor være flere vindere på dagen.
For at deltage i markprøver er det vigtigt, at hunden er godt trænet og har en god grundlæggende forståelse af lydighedskommandoer og jagtsignaler. Træning og opdragelse af jagthunden er afgørende for at opnå succes i markprøver. Det anbefales også at konsultere erfarne trænere eller jægere for at få vejledning og rådgivning om træningsteknikker og jagtregler.
Markprøver giver hundeejeren og jagthunden en mulighed for at udvikle og udfordre deres evner inden for jagt og apportering. Det er også en god måde at styrke båndet mellem hund og fører og give hunden en meningsfuld og stimulerende aktivitet.
Lydighed & Brugshunde – en sport i mange former
Uanset hvilken form for hundesport man vælger, så ligger der en vis form for lydighed til grunde for at kunne dyrke den sportsform man har valgt, hvad enten det er Nosework, Agility, Rally mf.
Men foruden grundlydigheden, så kan lydighed nørdes i mange forskellige former for klasser og programmer.
Der findes en række forskellige lydigheds- og brugshundeprogrammer i Danmark.
LP, Nordisk, DcHs konkurrenceprogram og brugshundeprogrammer, der kan findes under DKK, DcH, Politihundeforeningen og Schæferhundeklubben. Fælles for dem alle er at programmerne består af flere klasser i forskellige niveauer og discipliner, der matcher hundens uddannelse. Flere af programmerne sigter mod at bruges hundens naturlige evne som brugshund, hvad enten det er spor, forsvarsarbejde, eftersøgning mm.
En vigtig del af lydighedstræning er at bruge positiv forstærkning og belønninger som godbidder, ros og leg for at motivere og belønne hunden for korrekt udførelse af øvelser. Det skaber en positiv og sjov indlæringsoplevelse for hunden og styrker samtidig forholdet mellem hund og ejer.
Lydighed som hundesport kræver tid, tålmodighed og konsistens fra hundeejeren. Det er vigtigt at træne regelmæssigt og opretholde en god kommunikation med hunden for at opnå succes i lydigheds- og brugshundekonkurrencer. Mange hundeejere finder også glæde ved at træne deres hunde i lydighed som en måde at styrke båndet og opretholde en god adfærd og kontrol i hverdagen.
Canicross – en motionsform med hund
Canicross er en hundesport, der kombinerer løb og træning med en hund.
Formålet med canicross er at give både hunden og føreren mulighed for at udøve motion, træning og samarbejde. Det er en aktivitet, der fremmer båndet mellem hund og ejer og giver mulighed for fysisk træning og mental stimulering for begge parter.
Canicross kan praktiseres på forskellige niveauer, lige fra rekreativ motion til konkurrencer og løb. I konkurrencer deltager føreren med hunden i forskellige kategorier og distancer. De bedømmes baseret på deres tid, hastighed og evne til at arbejde sammen som et hold.
For at deltage i canicross er det vigtigt at have det rigtige udstyr. Hunden skal bære en passende sele, der giver bevægelsesfrihed og komfort, og føreren skal have en sele på hoften, der er designet til canicross med en elastisk line til hunden, for at absorbere stød og give kontrol under løbet. På denne måde kommer hunden også til at fungere som ”hjælpemotor”.
Canicross er en aktivitet, der kan nydes af forskellige racer og størrelser af hunde. Det er dog vigtigt at tage hensyn til hundens sundhedstilstand og træningsniveau for at undgå overanstrengelse eller skader. Hunden skal også være trænet i basislydighedskommandoer og have god socialisering for at deltage i canicross på en sikker og behagelig måde.
Canicross er forholdsvis nyt i Danmark, men der findes online klubber, hvor man mødes med tovholdere rundt om i Danmark, der står for at finde gode løberuter, der ofte er offroad.
Hundesport – et væld af udbud
Nosework, Rally, Agility, Markprøver, lydighed og Canicross er bare en håndfuld af de mange hundesportsgrene man kan vælge og dyrke med sin hund
Dog dancing, Dog parkour, Flyball, Hoopers, Lure coursing, Schweiss spor, Udstilling og mange flere er ligeledes sportsgrene man kan vælge at dyrke med sin hund.
Skal man dyrke en sportsgren med sin hund?
Det er afgørende for hundens velbefindende at holde den aktiv både fysisk og mentalt, og her er det en god idé at finde inspiration i det brede udvalg af sportsgrene.
Hundesport er ikke kun forbeholdt hundeejeren, der ønsker at konkurrere. Selvom konkurrencen kan være en del af hundesporten, kan aktiviteterne tilpasses og nydes på rekreativt niveau uden konkurrence elementet.
Hvad skal man vælge?
Det handler om at skabe en meningsfuld og stimulerende aktivitet for dig og din hund baseret på jeres interesser og behov.
Når man vælger en sportsgren for sin hund, er det vigtigt at tage hensyn til dens race, temperament, alder og helbred. Nogle hunde trives bedst i fysisk krævende sportsgrene som agility eller canicross, mens andre måske foretrækker mentalt udfordrende aktiviteter som lydighedstræning eller sporarbejde.
Skal man gå til træning?
Selvom der ikke er lovkrav om at deltage i træning med sin hund i Danmark, så anbefaler vi, ikke desto mindre, altid at engagere sig i en form for træning eller aktivitet med sin hund. Der er et bredt udvalg af muligheder i Danmark både inden for foreningsregi og privat, der imødekommer forskellige niveauer og behov. Uanset hvor langt man er i træningsprocessen, er det aldrig for sent at lære mere eller finde ny inspiration til at styrke båndet mellem hund og ejer.
Husk når du er aktiv med din hund, er det vigtigt at du sikrer dig at den får den energi den har brug for via sit foder. ARION Original tilbyder dig et bredt udvalg af førsteklasses tørfoder tilpasset din hunds særlige behov og alle dens livsstadier. Alle ARION Original produkter har en høj koncentration af omhyggeligt udvalgt kød. Derfor er ARION Original-produkter mere velsmagende, optimalt fordøjelige og har fremragende næringsværdi. Du kan læse mere om vores produkter til hund her
Vi ønsker dig og din hund den bedste træning!
Hvor kan du finde vores produkter?
- Over 200 landsdækkende forhandlere
- Både webshops og fysiske butikker
Slutarps Kvarn AB
Kvarngatan 2
4Pets Sweden
Lillpitevägen 630
Slättens Foder&Trädgård
Gradgatan 2
Kämparglöds Hundcenter
Östra Spång 539
Burseryds Lantmän
Vidkundsvägen 1
XL-BYGG Brålanda
Järnvägsgatan 10
Godhems Zoologiska
Kungsladugårdsgatan 22
Zoo One Skara AB
Smedstorpsgatan 6
Tollans Häst & Foder
Aspenvägen 11
Artab i Stockholm Ab
Stora Dalby Gård 1
Orsa Kvarn AB
Klockarvägen 6
C.M Zoocenter
Norra
Fågelhörnan
Terapivägen 12 D
Chaspades Butik
Östberg 114
Ale Zoo - en del av Dogman
Svenstorpsvägen 19
Slagugglan.se för hund
jakt
Foderboden
Hantverkarvägen 42
Braås Järnhandel AB
Sjösås Kruthuset
Framnäs Zoo - Lidköping
Framnäsvägen 1
Arboga Häst Och Hund
Nygatan 16B
Team Alutorp AB
Frestensfällevägen 64
Dalviks Kvarn AB
Åkerängstavägen 2
Christensens Bygg & Foder AB
Lunnvägen 7
Djurhuset i Mariefred
Ruddammsgatan 2
Ale Zoo
Svenstorpsvägen 19
Cyberzoo / Vargöns Zoo
Ladugårdsvägen 101 D
VetZoo
Backavägen 1
AB Hjalmar Möller
Köpmannavägen 37
Lundabackens Djurfoder
Arons väg 22
BVL Söderåsen AB
Böketoftavägen 19
Södra Åby Lokalförening ek för
Rosenlidsvägen 11
ODS Kvarn
Kvarnvägen 10A
Hund & Kattshopen
Vistvägen 34
Wermlands Skogsförråd
Industrigatan 1
Zoo Center Gislaved
Smålandiagatan 7 B
Djurspecialisten i Eskilstuna AB
Lohegatan 43
Stavs Häst och Hund
Stav 2
Djórahandilin sp/f
2 Óðinshædd
VetZoo.se (Webshopp)
Doghill Racing
Bältabo 143
Träbolaget i Ljungbyhed
Ljungbygatan 25
Kung Grim's Hund & Katt
Drostvägen 14
C & C Pet Center
Älvstorpsvägen 1
Allboden i Strängnäs
Lärlingsvägen 5
Åkeriet i Hjälmhult AB (Änghagens Foder)
LANE-RYRS RÖD 150
Husdjursshopen
Älvsered Lantmän
Mårdaklevsvägen 22
Värö Lantmannaförening ek för
Vallavägen 4
Grimetonortens Lantmän
Källängsvägen 1
Harplinge Lantmän
Föreningsvägen 36
Vinbergsortens Lantmannaförening
Päronvägen 7