Nem aktivering, ingen undskyldning for at lade være

Nem aktivering

De fleste racer er oprindeligt arbejdshunde med en arbejdsfunktion i dagligdagen. De mest kendte brugsfunktioner er jagt, hyrdning og slædehunde. Men hundene har, uanset race eller blanding haft en arbejdsfunktion igennem århundrede.

I dag er langt de fleste hunde i de vestlige lande kæledyr uden nogen anden funktion end at skabe glæde for deres ejere. Et studie peger dog på at hundene er ensomme og triste, og vi ser desværre flere og flere hunde som mistrives. De mangler indhold i deres hverdag, fordi vi som hundeejere har et helt liv ved siden af vores kæledyr, hvor vi modsat er hele deres liv.

Hundene har brug for at blive aktivereret, og mange af os er gode til at lufte vores hunde. Enkelte går til hundetræning, og ganske få dyrker hundesport på konkurrenceplan. Hunden har ikke kun godt af at blive luftet, den har i meget stor udstrækning behov for at blive mentalt stimuleret.
Dette kan være igennem træning, f.eks. shaping opgaver, som man kender det fra klikker træningen, det kan være spor opgaver, nosework – ja listen er lang, og måske lidt uoverskuelig at komme i gang med.

Så hvordan laver man simpel hjerne gymnastik for hunden i hjemmet eller på gåturen, således at den bliver mentalt stimuleret.

Vi kommer med 5 gode ideer til nem hjernegymnastik for din hund.

1. Brug hundens foder

De fleste hunde der holdes primært som kæledyr får tørkost 1-2 gange om dagen, i stedet for at servere hundens mad i en skål, spred det da ud på et område, det kan være i stuen, på græsplænen eller i en balje med bolde, plastic kopper, maden rullet ind i et håndklæde der er foldet af flere omgange.
Vil du gerne fodre din hund på denne måde, så start med et mindre område, start med få bolde  i en balje, et lille område på græsplænen til hunden har fundet ud af, hvad det drejer sig om.
Hernæst kan du med fordel øge sværhedsgraderne i de enkelte opgaver for at udfordre hunden mentalt.

Hvis du bruger tilskud som skal blandes med hundens mad, så tag lidt mad fra til tilskud der kan serveres i en skål, og brug resten til mental stimulering

2. Gem paté rundt i haven 

En anden god leg er at smøre paté rundt i haven, hvor hunden skal finde det. Det kan være på sten, træ mm der er rundt i haven, smør en lille klat 3-5 steder i haven, start i et lille område, og øg derefter løbende området. Det får hunden til at bruge sin næse, og næse arbejde er en af de ting, der stimulerer hjernen allermest, og gør hunden mentalt træt og dermed velstimuleret.

3. Hente / Bringe

Hvis hunden er god til at hente ting, kan man med fordel gemme hundens legetøj rundt i huset, og bede hunden komme med legetøjet. Beløn med en lækker blød godbid for den afleverede ting, og lad hunden finde det næste.
Igen kan man starte simpelt ved at legetøjet ligger meget synligt, eller man kan gemme legetøjet mere – sværhedsgraden afhænger af hunden, husk at øge sværhedsgraden eftersom hunden bliver mere og mere dygtig. Øvelsen kan med fordel også bruges på gåtur i et stykke højt græs. Husk at bruge en lang line (f.eks. sporline), hvis det er på et område, hvor det er påkrævet at hunden er i snor.

4. Balanceøvelser / treatstone

Når man er på gåtur, er der mange øvelser man kan lave både for at styrke hundens balance og dermed fysik, som samtidig er med til at styrke hundens mentale velfærd.

Begræbet treatstone, handler om at man kan have nogle punkter på sin gåtur, hvor der f.eks. ligger en stor sten, en pæl mm. som hunden enten skal op og stå / sidde på, eller skal have sine forpoter på.
Så hver gang man kommer forbi denne ”sten” (Stone), så skal hunden udføre den givne øvelse og får hermed en godbid (teat) – deraf begrebet treatstone. Du vil se på din gåtur, at med tiden vil hunden pr automatik søge denne sten for at få en godbid.

Balanceøvelser kan laves næsten alle steder, hvor der er noget hunden kan balancere på.
Skolernes legepladser er meget brugt blandt hundefolk. Som alt andet træning så start i det små, hunden skal bruge meget mentalt overskud for at balancere på noget ukendt, og den skal ligeledes bruge muskler, den ikke er vant til at bruge, og er dermed ikke styrket – start med kun et par min. ad gangen, og start med de ting hvor du tænker, at hunden får succes. Beløn altid hunden når den gør det, som du ønsker af den, og forlang ikke mere end den kan kapere..

Hvis du går i skoven, så pas på med at bruge stakke af skovet træ til at klatre på – det er mega god balance for hunden, men træet er ikke stablet til at klatre på, og både hunde og børn er desværre ofte kommet til skade. Så vælg  træstubbe eller andet og brug ikke bjerge af stakket træ.

4. Vente på værsgo / impulskontrol

Sidste og en af de vigtigste øvelser, hvis du spørger mig, er at lære hunden at vente på værsgo, altså at lære hunden en god impulskontrol. Det vigtigste i denne øvelse er, at man ikke råber af hunden, men siger nej en million gange, og langsomt bygger øvelsen op.

En utrænet hund kan ikke sætte sig foran sin madskål og vente i hverken 5 min eller 10 sek. Start stille og roligt. Du kan f.eks. putte en godbid i madskålen eller have en i hånden og præsentere den for hunden og give den et signal, der fortæller, at den må tage godbidden. Det kan f.eks. være værsgo, go, yes og lignende. Det vigtige er, at det er det samme ord hver gang for ikke at forvirre hunden, den er ikke født med et ordforråd.

Efter nogle gange hold da en kort pause og prøv så igen. Denne gang må hunden ikke tage godbidden, men i stedet for at sige Nej, så fjerner du skålen / hånden, når hunden går efter den.
Præsentere igen lige indtil hunden et kort sekund tøver med at tage godbidden, da siger du værsgo, og lader hunden tage godbidden – i løbet af ganske få gentagelser vil du se at hunden kan vente på værsgo.
Nu kan du med tiden øge sværhedsgraden, det kan være maden bliver mere lækker, eller at hunden skal vente i længere tid.

Sæt altid hunden op til succes, skulle den fejle engang, så fjerner du blot hånden / maden, og prøver igen.
Fejler hunden mere en 2 gange i streg, så er øvelsen for svær, og du må derfor gøre det lidt lettere for hunden at få succes med opgaven.

Det gælder i alt træning, jo mere succes hunden får, jo dygtigere vil den blive. Det samme gælder for den adfærd vi ikke ønsker – hoppe op, stjæle mad fra bordet, spise sko osv.

Tilbage er der kun at ønske rigtig god aktivering med din hund – den fortjener det!

Hvor kan du finde vores produkter?

  • Over 200 landsdækkende forhandlere
  • Både webshops og fysiske butikker