Skab den bedste start for din killing

En kat er et fantastisk kæledyr og for at give din nye killing den bedste start, så er det en god idé at forberede dig lidt på forhånd.

Find vores tjekliste i bunden af dette indlæg

Klargør huset og haven til din killing

Før du får din killing hjem er det en god idé at have gjort huset og haven klar til dit nye familiemedlem.
Killinger er nysgerrige og vil gerne løbe, lege, gemme sig og bide i alting. Vi kan derfor anbefale at man tager en status på huset for giftige planter og ledninger der er frit tilgængelige, som killingen kan komme til skade på, samt ting der nemt kan falde ned og gå i stykker, f.eks. potteplanter.

Haven skal ligeledes tjekkes for evt. giftige planer og vær opmærksom på, at din killing nemt kan komme ud af det gængse havehegn, eller hurtig er i stand til at klatre over.

Skab nogle kroge katten har som f.eks. dens spiseplads, kattebakke og sovemuligheder.

Hjemkomst

Killinger må i Danmark flytte hjemmefra, når de er 12 uger gamle. Denne alder skal din killing have for at være uafhængig af sin mor. Derudover får din killing mange sociale kompetencer hos sin mor og sine søskende, som den har brug for, for at blive en velfungerende voksen kat.

Vi anbefaler altid, at man besøger opdrætter inden køb, således man sikrer at killingen kommer fra gode forhold og sunde forældre, og dermed sikrer dig selv den bedste start for din killing.

Når killingen er kommet hjem, så giv den mulighed for selv at gå på opdagelse og sørg for, at killingen kun har begrænset af plads til en start, så huset ikke bliver for overvældende på en gang, men at killingen kan komme til sit foder, vand og kattebakken.

Giv den ro, der skal ikke ske det store for killingen, andet end at vænne sig til jer og sit nye hjem.
Sæt jer på gulvet og lad den opsøge jer, og ikke omvendt.

Killingens foder

Sørg for et killingefoder der understøtter killingens naturlige vækst.
Vi anbefaler altid, at man den første tid fortsætter på det foder, der er med fra opdrætter, skift langsomt over til nyt foder.

Det er vigtigt, at killingen har foder stående fremme, modsat andre rovdyr spiser katten op til 10 gange om dagen. Katte foretrækker at spise langsomt og alene. Det kan være nyttig viden i forhold til hvor man skal placere killingens spiseplads.

Udover vand er der 5 vigtige næringsstoffer, din kat har brug for:

 • Proteiner
 • Fedtstoffer
 • Kulhydrater
 • Vitaminer
 • Mineraler

De første 3 giver den energi din kat har brug for til f.eks. vækst, fordøjelse, temperaturregulering og selvfølgelig aktivitet. Sammensætningen af proteiner, fedt og kulhydrater varierer, alt efter hvilken af livets faser din kat er i.

Vigtigheden af et godt kattefoder

Vi har samlet 4 tips omkring fodring af din killing

 • Undgå killingefoder der indeholder protein fra okse eller svin. Killinger kan ikke omsætte proteinet og det giver derfor fordøjelsesproblemer (dårlig mave).
 • Giv ikke din killing komælk. Mælken indeholder laktose (sukkeret i mælken) som killingen ikke kan fordøje. Det medfører ofte diarre.
 • Katte er rovdyr. Sørg derfor for at minimum 80% af proteinet i foderet er af animalsk oprindelse. Det er essentielt at killinger får store mængder kød.
 • Et godt killingefoder skal indeholde minimum 32% protein og maksimalt 30% stivelse. De fleste producenter opgiver ikke deres stivelses indhold – så spørg dem!

Renlighed

Langt de fleste killinger fra stueopdræt er renlige, når de er klar til at flytte hjemmefra, katte er nemlig fra naturens side renlige dyr, og killingerne efterligner deres mor. Det betyder, at det for mange katte kommer naturligt at besørge på faste steder, og det er det, man kan drage nytte af med en kattebakke et fast sted i huset.

Læs vores store guide om kattebakken og renlighedstræning af killinger 

Aktivering

Killinger er aktive små væsner, der elsker at bruge deres kroppe og lege.
Derfor kan vi anbefale at købe lidt aktiveringslegetøj, der stimulerer killingens naturlige lege og jagtinstinkt.

Det kan både være legetøj killingen selv kan aktivere sig med, men også legetøj hvor I er aktive i legen, dette er med til at skabe et bånd mellem kat og ejer.

Katte kan af natur lide at klatre op i højden, de kan lide huler og gemme sig samt, og vi kan derfor anbefale man vælger et kombineret kradsetræ, som kan være med til at stimulere kattens naturlige behov.

Vores store guide om valg af kradsetræ

En anden form for aktivering kan være decideret træning, du kan lave med din kat. Mange tror kun det er hunde man kan træne med, men alle dyr kan trænes.
Se bare i zoo, hvor man både træner med alt fra bjørne til søløver, det samme kan du med din kat.

Træningen bygger på klikker træningens principper, og er ret simpelt at gå til.
Det vigtigste er at finde nogle godbidder, eller mad din kat gerne vil arbejde lidt for.
Vil du gerne lære mere om klikker træning, kan vi anbefale at du kigger på biblioteket, der findes efterhånden rigtig mange emner om klikker træning, også som artikler på nettet.
De fleste bygger efterhånden på den samme grundteori om indlæring.

Sundhed og pleje

For nogle racer hører en del pelspleje, det værende sig specielt de langhåret racer. Mange af dem vil filtre i pelsen, hvis ikke den jævnligt børstes. Helt generelt er det en god idé at børste din killing for at fjerne løse hår og forhindre hårboller. Start tidligt med at introducere den for børstning, så den vænner sig til det.

Regelmæssige dyrlægebesøg er også vigtige for at holde øje med deres helbred og få de nødvendige vaccinationer og ormekure. Dyrlægen kan også hjælpe med at identificere og behandle eventuelle sundhedsproblemer tidligt.

Vælg en dyrlæge du har god tillid til, en som ligger i en tilpas tæt afstand. Det er rart ikke at skulle køre for langt, hvis din kat akut bliver syg og får brug for dyrlægen.

Tilbage er der kun at ønske rigtig god fornøjelse med din killing.
Vi har herunder lavet en tjekliste, således I sikrer den bedste start sammen med jeres nye kæledyr.

Brug tjeklisten nedenfor, så du er klar til at modtage din nye killing
Klik på billedet for at gemme og printe listen

Hvor kan du finde vores produkter?

 • Over 200 landsdækkende forhandlere
 • Både webshops og fysiske butikker