Alt om vores produkter

KEEP IT SIMPLE er filosofien i vores produktudvikling. Enkle løsninger giver de bedste resultater. ARION anvender simple sammensætninger af førsteklasses kvalitetsråvarer. Fodersammensætninger med mange forskellige vegetabilske eller animalske råvarer, er ofte et forsøg på at gøre produktet billigere at producere. Ingredienser som oksekød, svinekød, hvede, byg, rug og soja er eksempler på råvarer, der er med til at billiggøre foderblandingen.

Hos ARION er vi meget bevidste om hvilke ingredienser vi har i vores foder. Alle produkter i vores foder har et formål, intet er blot fyldstof hos os, men har et formål til gavn for hunden.

Vi lægger ikke skjul på noget, og derfor er det vigtig for os, at du ved noget om det indhold vi har i vores produkter.

Generelt om ARION

Råvare og fordøjelighed

Vi garanterer en minimumfordøjelighed på 90% i alle ARION Originals produkter. På den måde sikre vi at hunden altid får tilført den rette mængde næringsstoffer, vitaminer og mineraler, og at de ikke bare passerer igennem systemet uden at blive optaget.

Ved at give den garanti, sætter det sine begrænsninger for hvilke råvarer vi kan anvende, da ikke alle råvarer er lige optagelige i hundens fordøjelse. Vi ville for eksempel aldrig kunne anvende okse- eller svinekød, da fordøjeligheden på disse er for lav og den samlede fordøjelighed på foderet derfor ikke ville komme på 90%

Vi anvender derfor udelukkende kylling, lam og laks i vores Original sammensætninger. Alle tre har en fordøjelighed på over 90% i hundens fordøjelsessystem.

Selvom de tre råvarer er næsten lige fordøjelige, er sammensætningen af næringsstoffer vidt forskellige. Derfor er der også forskel på hvilke typer hunde de tre produkter fungerer bedst på.
Se mere herom under Proteiner i menuen til venstre

Som vegetabilsk proteinkilde anvender ARION Original primært ris, som er let fordøjeligt, energiholdigt og nyttefuldt. Ofte er ris den eneste vegetabilske proteinkilde i foder fra ARION Original, mens det i andre producenters produkter er en blanding af ris og majs. Derudover anvender ARION heller ikke hvede, byg, rug eller soja, da de alle har en dårlig udnyttelsesgrad.

Naturlige Råvarer

Med foder fra ARION er du garanteret et 100% naturligt produkt.
• Ingen kemiske tilsætningsstoffer
• Ingen kunstige konserveringsmidler
• Ingen kunstige farve- og smagsstoffer
Udelukkende rene og naturlige ingredienser – fordi vi hos ARION er overbeviste om, at det er sundere for din hund.

Naturlige Antioxidanter
Antioxidanter i foderet har to funktioner, nemlig at sikre foderets holdbarhed samt styrke hundens immunforsvar.

Foder fra ARION er konserveret vha. naturlige antioxidanter.
I ARION Originalprodukterne består antioxidanterne af helt naturlige E- og D-vitaminer.

FOS, MOS & GOS

Det er gennem de sunde bakterier i tarmen, at præbiotika virker. Præbiotika fungerer som næring for de gavnlige bakterier i tarmen.

FOS er en forkortelse for fructo-oligosakkarider, som også kaldes fruktose. Det er et sukkerstof, som findes naturligt i frugt og grønsager. Der er kort- og langkædede fructo-oligosakkarider, og FOS er de kortkædede.

MOS er en forkortelse for Mannan-oligosaccharider, der ligesom FOS, er fibre med gavnlig virkning i tarmen. MOS har dog en anden virkning i tarmen end FOS, da MOS begrænser udviklingen af de dårlige bakterier, idet MOS forhindrer dem i at sætte sig fast på tarmens slimhinde.

GOS er forkortelsen for galacto-oligosaccharider. De naturlige kilder til galacto-oligosaccharider er modermælk og nogle planter. For industriel behov opnås GOS fra en mælkebase (lactose).

Ud over sin præbiotiske effekt, har GOS følgende gavnlige effekt:

 • regulere tarmens bevægelighed
 • fremme mere aktiv optagelse af gavnlige stoffer (især magnesium, fosfor, calcium)
 • forbedre syntese af de fleste B-vitaminer
 • beskytte mod allergi
 • stabilisere kolesterol
 • normalisere blodtrykket

Flere fodermærker tilsætter FOS og MOS, men i alt for små mængder til at det har en effekt.

Hos ARION har vi lavet test der viser, at antallet af levende bakterier i tarmen næsten bliver fordoblet med dem mængde præbiotika vi tilsætter, sammenlignet med foder uden tilsat præbiotika.

 

Probiotika & Præbiotika

Hvad er probiotika?
Ethvert velfungerende tarmsystem indeholder probiotika (primært mælkesyre- og bifidobakterier) som er levende bakterier, der lever i tarmen og som er gavnlige for tarmens velbefindende og hundens og kattens fordøjelse.
Det er i dag muligt at tilsætte probiotika i foderet, altså levende bakterrier.

Hvad er præbiotika?
Præbiotika er ufordøjelige kostfibre, som er med til at gavne miljøet i tarmene ved at stimulere væksten af de gode tarmbakterier (probiotika). De hyppigste anvendte typer er FOS (fructo-oligo-saccharider), MOS (Mannan-oligo-saccharider) og GOS (galacto-oligosaccharider). I ARION Original bruger vi FOS & MOS og i ARION Care bruger vi FOS, MOS & GOS.

Hvad er forskellen på pro- og præbiotika?
Probiotika er de mælkesyrebakterier, der lever i tarmen og som er gavnlige for tarmens velbefindende og fordøjelse.

Præbiotika er mælkesyrebakteriernes “madpakke”. Jo mere præbiotika der er til stede i tarmen, jo flere og jo bedre mælkesyrebakterier findes der også.

Probiotika er altså levende og præbiotika er føde til de levende bakterier.

Hvad betyder tørvejet?

Et tørkost foder kan indeholde op til 12% fersk kød, indeholder det mere kan selve pillerne ikke holde sammen. Når man som os gerne vil have en stor del af fodret stammer fra animalsk protein, så behandler man kødet inden det tilsættes.

Når vi skriver tørvejet i vores deklaration, så er det derfor et udtryk for den reelle mængde af indholdet, efter forarbejdning.

Hvad betyder monoprotein?

Et monoprotein produkt indeholder udelukkende animalsk protein fra én kilde og udelukkende vegetabilist protein fra én kilde. Eksempelvis kommer al det animalske protein i ARION Original Medium Chicken & Rice udelukkende fra kylling, og al det vegetabilske protein kommer udelukkende fra ris.

Det er en relativ dyr måde at sammensætte foder på, men også den mest effektive måde at beskytte hunden mod intolerance og allergiske reaktioner relateret til protein. Kan en hund f.eks. ikke tåle svin, oksekød eller hvede, kan man med sikkerhed anvende et ARION produkt.

Hvornår skal min hvalp have voksenfoder

Hvornår en hund skal skifte til voksenfoder afhænger af størrelsen på hunden.
Små hunderacer er tidligere udvokset end større hunderacer, og kan derfor skifte over til voksen foder tidligere end de større hunderacer, der har brug for energi og det rigtige tilskud i længere tid.

Hvis vi generalisere kan man sige at små hunde kan skifte til voksenfoder omkring 10-12 måneder, mellemstore hunde omkring 12-14 mdr., og store hunde efter 14-18 måneder. Men en god tommelfinger regel er at når hunden er færdig med at vokse i højde og i drøjde, kan man skifte.

Proteiner

Kylling

Kylling er den mest proteinrige af de fire råvarer. Hele 27% af fersk kylling, er protein. Derfor er dette produkt det mest optimale til aktive hunde. Energien fra protein lagres ikke i kroppen på samme måde som energien fra fedt og kulhydrater. Derfor er et produkt hvor energien er baseret på protein optimal til hunde der skal have tilført meget energi, men ikke tage på. Den høje mængde animalske protein i foderet fremskynder også eventuelle restitueringsprocesser.

Kylling er meget velsmagen og er letfordøjlig. Som en ekstra bonus for stofskiftet og immunforsvaret, stimulerer kylling skjoldbruskkirtlen og har et højt indhold af antioxidanter.

Kyllingen der er brugt i ARIONS produkter er produceret på producentens egne gårde, der sikre en høj kvalitet på kyllingen.

Laks

Modsat hvad mange tror, er det ikke fedtindholdet i laks, der gør den til en fremragende råvare i hundefoder. Der er faktisk mere fedt i både kylling og lam, end der er i laks. Det er sammensætningen af fedtsyrerne der gør laks unik, samt det meget høje indhold af for eksempel D-vitamin og B-vitaminer.

Der er flere typer af B-vitaminer, som hver især har en rolle i at holde pelsen sund. B2-vitamin beskytter pelsen mod oxidativt stress, B3-vitamin bidrager til at holde huden sund, og sammen med B1- og B12-vitamin opretholdes et normalt energistofskifte. Pels er bygget op af celler, så en god celledeling er essentielt for sund pelsvækst, og her spiller B12-vitamin også en stor rolle. Laks er den bedste naturlige kilder til B-vitaminerne og ved at få den tilført direkte i råvaren, opnår man den højeste biologiske værdi.

Omega-3 fedtsyre har meget stor indvirkning på hud og pels, og derfor er dette produkt det rigtige valg til hunde med mellemlang og lang pels. Det er også et fremragende produkt til hunde med tør hud og skel.

Sund pels går hånd i hånd med omega-3 fedtsyre. Omega-3 styrker pelsproduktionen, holder huden sund, modvirker udtørring af huden og giver glans.

Laks brugt i ARIONS produkter, kommer fra de norske fjorde.

Lam

Lam er den mest energiholdige af de tre råvarer (Kylling, Laks og Lam) men den mindst proteinrige. Lammekød indeholder kun omkring 15% protein og derfor kommer meget af proteinet i dette produkt fra ris og størstedelen af energien fra animalsk fedt. En del hunde har (af flere årsager) problemer med at fordøje store mængder animalsk protein. Dette produkt er det perfekte valg til den voksne hund, der ud over ”lidt ustabil mave” er glade, sund, rask og normalt aktiv.

Lammekød indeholder flere af B-vitaminerne, som hjælper kroppen med at omdanne foderet til energi. Heraf er lammekød især en kilde til B12, som styrker hundens nerver og er vigtige for dannelsen af blod. Lammekød er også en af de bedste naturlige kilde til mineralerne kalium, fosfor, jern, zink og selen.

Lam brugt i ARIONS produkter er opdrættet hos dygtige fåreavlere i New Zeeland, det sikre en høj kvalitet på vores lam.

And

And er et Letfordøjeligt protein og er anbefalet som ”skåne protein” til hunde med ”Gastrointestinal Disease” af Stanley L. Marks, BVSc, PhD

And indeholder en række mikronæringsstoffer, herunder jern, selen og en lille mængde C-vitamin.

And indeholder alle 10 essentielle aminosyrer til hunde og er samtidig en god kilde til selen. Selen er en vigtig antioxidant, der kan hjælpe med at forhindre celleskader og bekæmpe inflammation og understøtter derfor hundes immunforsvar.

And indeholder en række B-vitaminer, men er særligt høj i niacin og B-12. Som andre B-vitaminer spiller niacin en vigtig rolle i at omdanne kulhydrater til glukose og metabolisere fedt og proteiner. B-12 er afgørende for nervefunktion og dannelse af røde blodlegemer.

Der er ingen allergier eller intolerancer specifikt forbundet med and.

Ris

Ris er den vegetabilske ingrediens, som hunde har lettest ved at fordøje. Kulhydrater fra ris er meget let omsættelige, og så er ris rig på mineraler og vitaminer som calcium, fosfor, jern, niacin, thiamin, riboflavin og B- & D-vitamin.

Ris indeholder 14 forskellige mineraler og 8 forskellige B-vitaminer, og unden sukkerarter.

Endelig stimulerer ris balancen i tarmslimhinden og forbedrer hele fordøjelsessystemet.

 

Kartoffel

Kartoffel er en vegetabilsk ingrediens med meget højt energiniveau. Kartoffel minimerer dertil risikoen for allergiske reaktioner.  Hos ARION anvendes kartoffel i kombination med ris, for at øge energimængden i foderet.

Majs

Majs er en kornsort, der ofte betegnes som fyldstof i foder. Men Majs er en god kilde til f.eks. aminosyrer, som er vigtige for sunde muskler, hud og pels. Majs er en kilde til letfordøjelige kulhydrater og dermed en kilde til hurtig energi for hunde og katte, samtidig er det en kilde til fibre der er med til at fremme en sund og velfungerende fordøjelse.

Indeholder, både omega 6 fedtsyrer, 7 B-vitaminer, 11 forskellige mineraler, og antioxidanter som er med til at styrke immunforsvaret.

Majsgluten

Majsgluten er en vegetabilsk proteinråvare, der er udvundet af majs. Den indeholder 60% protein. Majsgluten indeholder rigelige mængder livsvigtige aminosyrer. Disse aminosyrer har stor betydning for pels og pelskvalitet. samtidig har majsgluten en høj optagelighed – hos hunde mere end 80%

Majsgluten indeholder ikke gliadin, som er årsagen til gluten allergi hos mennesker og dyr, og er derfor harmløst for lant de fleste hunde og katte.

Majsgluten bruges for at skabe en foderpille af god kvalitet.

 • Indeholder ikke mineraler
  • For at minimerer aske niveauet
 • Indeholder kun meget små mængder vitaminer

Collagen

Collagen er et uopløseligt protein der findes i alt bindevæv som sener, hud og knogler. Det vil sige at det findes naturligt i kroppen.

Collagen udgør en tredjedel af alle kroppens proteiner og er også med til at opretholde huden og dens mange strukturer – her gør den huden elastisk og fast

Collagenen er udvundet af skindet fra torsk, og indeholder derfor en masse gode aminosyrer

Hydrolyseret animalsk protein

Når man hydrolyserer en protein-kilde, betyder det at man spalter/deler proteinet. Det gør at kroppen ikke genkender proteinkilden og derfor ikke reagerer allergisk på det.

Vi hydrolyserer til under 9.000 dalton, som man gerne skal for at kroppen ikke genkender proteinet. I nogle produkter hydrolyserer man for at for at give mere smag/digest i foderet

Fibre

Kostfibre

Kostfibre er vegetabilske kulhydrater, der transporteres ufordøjet gennem tyndtarmen og gennemgår bakteriel fermentering (forgæring) i tyktarmen og/eller indgår som fyldmasse til afføringen.

Kostfibre består af lange kulhydratkæder, som ikke bliver optaget i tyndtarmen, da fordøjelsesenzymerne ikke kan nedbryde kulhydratkæderne.

Chicoriefibre

Cikoriefibre (inulin og oligofructose) udvindes af rødderne fra cikorieplanten

Cikoriefibre er opløselige fibre, der kommer i granuleret pulver til flydende opløsning.

Når fibrene nedbrydes, bliver der dannet syrer, som stimulerer cellevæksten i tyk- og tyndtarmens slimhinder

Præbiotisk effekt

Ølgær

Ølgær er betegnelsen for den encellede svamp Sacchamromyces cervisiae

Affaldsprodukt fra ølproduktion

Præbiotisk effekt

højt indhold af en lang række B-vitaminer samt krom, selen og zink – vigtig for hud og pelssætning

Indeholder betaglucaner, som er med til at støtte hundens immunforsvar

For hver 100 gram ølgær, er der omkring 8 gram protein – rig på aminosyrer

Hjælper hundens krop med at danne enzymer og hormoner, der styrker hjertes sundhed, og forbedre blodcirkulation

Cellulose

Cellulose er ufordøjeligt kostfibre, der hjælper til korrekt fordøjelse og stabil afføring.

 

Loppefrøskaller

Hemmeligheden bag loppefrøskaller ligger i fibrene. Loppefrøskaller, også kaldet psyllium-frøskaller, er kilde til vandopløselige fibre og indeholder hele 85 % fibre. Loppefrøskallerne danner en geleagtig masse i maven, der giver en bedre mæthedsfornemmelse og gør at mavesækken tømmes langsommere og gør derfor at hunden holder mæthedsfornemmelsen længere tid.

Det Stimulerer tarmbevægelsen, så tarmene har noget at arbejde med.

Beviselig effekt på følgende:

Tynd mave/diarré

Forstoppelse

Anden slags fordøjelsesbesvær

Irritabel tyktarm

Vitaminer

Vitaminer generelt

Vitaminerne er opdelt i to familier: vitaminer, der er opløselige i fedtstoffer (vitamin A, D, E, K) og vitaminer, der er opløselige i vand (vitamin B og C)

De vandopløselige vitaminer har du brug for at få tilført dagligt, da de kun i begrænset omfang kan lagres i kroppen.

Hvis det indtages overdrevent mængder af fedtopløseligt vitaminer ophobes disse i kroppen og kan blive giftige.

Overskydende vandopløselige vitaminer ophobes ikke og ledes ud via urinen

Vitamin A (Retinol)

A-vitamin er nødvendigt for et sundt syn, især tilpasning til mørket. Det er også involveret i syntesen af reproduktion hormoner og proteinsyntese, samt regulering af væksten af hudceller og produktionen af fedt.

Animalske produkter som lever, fisk og æg er fortrinvist kilder til Vitamin A

Vitamin A-mangel kan resultere i øjenproblemer, tør hud, forplantningsevne anomalier (misfostre) og større følsomhed over for infektioner og lunge komplikationer.

Høje niveauer af vitamin A kan resultere i led-abnormiteter og dårlige fertilitet.

Vitamin D (Cholecalciferol)

D-vitamin spiller en væsentlig rolle i reguleringen af calcium og fosformetabolisme ved at øge tarmabsorptionen af begge mineraler, optimerer calciuminkorporering i knogler og reducerer tabet af calcium og fosfor i urinen

Kød og grøntsager indeholder næsten ingen D-vitamin. Gode kilder omfatter fed fisk (sardiner, tun) og lever

D-vitaminmangel kan forårsage rakitis (sjælden hos hunde og katte), vægttab og osteomalaci (led- og muskelsmerter, knoglebrud)

For stort indtag af D-vitamin kan forårsage lavere knogleomsætning og ossifikation hos hunde, hvilket resulterer i overdreven knoglemineralisering.  Overskydende D-vitamin kan også forårsage mineralaflejringer i det bløde væv, depression, opkastning og sløvhed. (ses oftest hos hvalpe og killinger, hvilket resulterer i knogleabnormiteter og forkalkning af blødt væv.

Vitamin E (alpha tocopherol)

E-vitamin hjælper med at beskytte cellen mod virkningen af frie radikaler. Frie radikaler produceres af celler gennem normalt stofskifte, og bidrager derfor til aldringsprocessen. Frie radikaler er også produceret som følge af ydre faktorer, der påvirker kroppen som f.eks. motion, forurening og sollys. Frie radikaler kan bidrage til celle død. E-vitamin hjælper med at beskytte cellemembranerne mod frie radikaler skader og styrker immunforsvaret.

De vigtigste kilder til vitamin E er af vegetabilsk oprindelse og omfatter olier, majs og hvede. E-vitamin findes også i nogle animalske produkter såsom lever

Tegn på mangel hos hunde og katte omfatter muskelsvaghed, reproduktionssvigt og misfarvning af fedtvæv.

Overskydende vitamin har vist sig at forlænge blodkoagulationen tiden (størkning af blodet ved sår). E-vitamin er det mindst giftige fedtopløselige vitamin

Vitamin K (menaquinone-7 – MK-7)

K-vitamingruppen er co-faktorer for mange enzymer, dvs at vitamin K skal være til stede for at muliggøre enzymaktivitet. Som en konsekvens er det afgørende for nogle blodkoagulationsprocesser (proces i organismens standsning af blødning). Det har også en rolle i proteinmetabolisme og hjælper calcium inkorporering i knogler.
K-vitamin opbevares normalt i leveren.

Hundes tarmbakterier producerer K-vitamin. Denne proces giver muligvis ikke det fulde daglige behov i alle omstændigheder, så en kostkilde er påkrævet. De vigtigste kilder af vitamin K er lever, kød og grøntsager såsom spinat

K-vitaminmangel kan resultere i fordøjelsesproblemer, samt snude, hud og hjerneblødning på grund af utilstrækkelige blodkoagulationsprocesser. Med tiden kan disse ofte mindre blødninger føre til anæmi (mangel af de røde blodlegemer, der transporterer ilt i blodet)

Vitamin B1 (thiamin)

Thiamin er involveret i mange komplekse biokemiske reaktioner som hjælper med at generere energi til cellen. Det er vigtigt for sundt nervesystem, hvor det hjælper med overførsel af sanseimpulser

Gær og hvedekim har det højeste indhold af thiamin, men det er det findes også i kød, klid og majs

Thiaminmangel kan forårsage beriberi (mangelsygdom) hos både mennesker og dyr som vist ved træthed, muskelsvaghed, problemer med gang og syn, anfald og i sidste ende død.

Vitamin B2 (riboflavin)

Riboflavin bidrager til hud- og pelssundhed og mangel kan give hudforandringer omkring øjnene og maven.

Vitamin B2 findes f.eks. i gær, lever og æg.

Det bidrager ligeledes til en normal omsætning af jern og beskytter cellerne mod oxidativt stress

Vitamin B2 er sammen med vitamin B3 involveret i energiproduktionen

Vitamin B3 (niacin)

Niacin er også kendt som vitamin PP og nikotinsyre.

Hos hunde kan en mangel forårsage dermatitis (hudsygdom) omkring maven og bagbenene.

Sammen med andre B-vitaminer, hjælper niacin med at beskytte huden ved at fremme syntesen af hudfedt, især ceramider, for at hjælpe med at begrænse huddehydrering. Hos hunde syntetiseres noget niacin ud fra tryptofan, som er en væsentlig faktor aminosyre, men ikke nok til at opfylde det fulde daglige behov.

Niacin findes i de fleste fødevarer, men i store mængder i kød, fisk og korn.

Vitamin B5 (pantothenic acid)

Som et element i coenzym A er pantothensyre involveret i næsten alle metaboliske processer. I synergi med andre B-vitaminer (niacin og cholin) hjælper det med at beskytte huden ved at fremme syntese af hudfedt. Men er også med til at opretholde en normal mental ydeevne.

Dette vitamins navn kommer fra det græske pantos, hvilket betyder ”fundet overalt”. De vigtigste kilder er kød, kallun og æg.

Vitamin B6 (Pyridoxine)

Pyridoxin blev opdaget i midten af det 20. århundrede og dets mange roller i kroppen bliver stadig undersøgt. Som et coenzym spiller det flere roller i forskellige metaboliske veje, især dem af aminosyrer.

Vitamin B6 bidrager til nervesystemets normale funktion og til at regulere hormonaktiviteten.

Dens kilder omfatter gær, hvedekim og kød.

En pyridoxinmangel kan forårsage hud-, nerve- og blodsygdomme

Vitamin B7 (biotin)

biotin er en af de vigtigste vitaminer til en blank pels og sund hud og vedligeholdelse af normale slimhinder.

Biotin er også direkte involveret i nervesystemets funktion

Hos hunden produceres biotin af tarmbakterier, dvs kostkilder er kun nødvendige når der er helbredsmæssige udfordringer

Biotin er involveret i at nedbryde glucose, fedtsyrer og nogle aminosyrer, ligesom de er essentielle for syntesen af nogle andre fedtsyrer.

Det findes i store mængder i lever og nyrer.

Vitamin B9 (folinsyre)

Folinsyre har betydning for kroppens celledeling (dannelse af nye celler). Da dannelsen af røde blodlegemer kræver mange celledelinger, kan folinsyremangel give mangel på røde blodlegemer, det vil sige blodmangel.

Folinsyretilskud hos drægtige tæver hjælper med at reducere forekomsten af ganespalte hos nyfødte hvalpe. Folinsyre hjælper også med at forhindre anæmi (hæmoglobin mangel i blodet).
Folinsyremangel kan forårsage misdannelser (såsom spina bifida) hos fosteret.

folinsyre er afgørende for hurtig celleformering (f.eks. i fosteret) og er involveret i syntesen af essentielt DNA.

Hos hunden produceres noget folinsyre af tarmbakterierne. Det vides dog ikke, om dette er tilstrækkeligt til daglige behov og derfor er en kostkilde påkrævet.

Gær er en god kilde til folinsyre sammen med lever og grøntsager såsom spinat og bælgfrugter

Vitamin B12 (Cobalamin)

Det er det eneste vitamin, der indeholder et mineral (kobolt) i sin sammensætning.

Det er et coenzym i mange essentielle biokemiske reaktioner, og spiller en primær rolle i syntesen af proteiner og produktionen af røde blodlegemer.

Cobalamin findes kun i animalske produkter (lever, nyre, hjerte, lunger, fisk og kød)

Mangler, forårsaget af aldring, vegetarisk kost og fordøjelse sygdomme fører til anemia (mangel på røde blodlegemer) skal kompenseres for via kosten.

Tilskuds-stoffer

L-tyrosin

Findes især i æg, soja, sesamfrø, rejer, kylling, nødder, muslinger, hønselever, fisk, fjerkræ, lam og hampefrø

Tyrosin er en aminosyre der bruges af celler i biosyntese af proteiner

Tyrosin er aromatiske aminosyrer (såkaldte på grund af deres ringstruktur), som er afgørende for produktionen af pheomelaniner (gule til røde pigmenter) og eumelanin (brun til sorte pigmenter), der definerer farven på hundens pels.

Fungerer i hunden på to primære parametre

 • Som antioxidant specielt mod påvirkning af stress. Fungerer lidt (dog i mindre grad) som L-tryptofan.
 • L-tyrosin spiller en vigtig rolle i produktionen af flere hormoner såsom dopamin, adrenalin og skjoldbruskkirtelhormon (thyreoideahormon).

Mangel på tyrosin, fører til at skjoldbruskkirtlen og binyrerne ikke kan fungere normalt.

L-carnitin

L-Carnitin er ansvarlig for transport af langkædede fedtsyrer til dine cellers mitokondrier, hvor der produceres energi, da fedtet oxideres og anvendes til brændstof. Altså det øger kroppens evne til at omdanne fedt til energi.

L-carnitin er en ikke-essentiel aminosyre-lignende forbindelse, som minder om et vitamin. Carnitin er vandopløseligt og derfor udskilles det gennem urin og afføring – kan ikke overdoseres

Den største kilde til L-carnitin er fra rødt kød og mejeriprodukter.
Forskning har vist, at 3 ugers tilskud af L-Carnitin reducerer muskelskader fra højintensitetsøvelser.

Glucosamin

Glucosamin er et lille vandopløseligt molekyle (et amino-monosakkarid), som kroppen selv kan fremstille. glukosamin indgår som en byggesten i foreningen af glycosaminoglykan og hyalyronsyre, som begge indgår i opbygningen af ledbrusk.

I dyreforsøg har stoffet vist at kunne hæmme nedbrydning af brusk, sandsynligvis ved at hæmme de enzymer, der er involveret i nedbrydning af ledbrusk

Glucosamin er dog et langsomtvirkende stof, hvorfor smertelindring først kan forventes efter flere ugers behandling med glucosamin, og i nogle tilfælde efter endnu længere tid.

Glucosamin findes naturligt i skaldyr, dyreknogler, knoglemarv og nogle svampe, og det meste glucosamin, der bliver brugt i lægemidler og kosttilskud, kommer fra skaldyr.

Chondroitinsylfat

Chondroitin er et endogent stof, der fremmer væksten af ledbrusk og reducerer dets nedbrydning.

Stoffets struktur bestående af sukkermolekyler og nogle peptider, hvilket gør det til et komplekst kulhydrat. Disse strukturelle variationer betyder, at chondroitin kan udøve flere funktioner, hvilket især er nyttigt i behandlingen af slidgigt.

Som et komplekst kulhydrat øger chondroitinsulfat absorptionen af vand i ledbrusken, hvilket øger fleksibiliteten og forbedrer mobiliteten.

Flere undersøgelser viser, at chondroitin har antiinflammatorisk aktivitet, så det er nyttigt til at reducere smerter forårsaget af slidgigt. Denne lindring kan også ses i ømme muskler af forskellige årsager.

Har du spørgsmål til os?

Hvis du har spørgsmål om vores produkter eller er i tvivl om valg af foder, er du velkommen til at kontakte os.