Din kat skal også aktiveres

Hvorfor skal du aktivere din kat?

Der er mange gode grunde til at aktivere sin kat. Nogle katte er meget energiske og kan holde deres ejere vågne om natten hvis de er understimulerede. Man kan opleve katten begynder at hvæsse klør de forkerte steder for at få sin ejers opmærksomhed, mens andre katte overgroomer sig og får hårløse pletter pga. kedsomhed.
Der kan også være behov for mere aktivering fordi katten er overvægtig så den har brug for mere motion, eller skal i gang med at arbejde for sin mad. For nogle opstår problemet kun om vinteren hvor katten typisk er mere indenfor. For andre er aktivering hele året vigtigt, især hvis man har indekatte er der behov for at man aktivt gør noget for deres aktivering.

Hvilke former for aktivering er der?

Når vi snakker om aktivering af katte kan vi inddele det i 3 punkter – ejeraktivering, selvaktivering og foderaaktivering. Det er forskelligt hvilken aktivitetsform der matcher hvilken kat. Fælles for de fleste er dog at ejeraktivering næsten altid virker.

– Ejeraktivering:
Katten aktiveres af ejeren. I ejeraktivering er det vigtigt at have det rigtige legetøj på lager. Noget som din kat elsker at lege med. Nogle katte kan lide at lege apport, her kan du kaste en lille mus eller bold, katten skal herefter fange den. De fleste katte synes det er sjov, dog kan de stadig godt synes er det også er din opgave at hente den og kaste den igen.
Man kan også få drillepinde som kan være en rigtig god aktivitetsform. En drillepind består typisk af en plastikpind med noget legetøj for enden f.eks. fjer, satin-snore eller andet. Når du flagrer med den vil kattens jagtinstinkter sætte ind og den vil forsøge at fange den. Mange katte elsker, hvis denne leg kan forgå i flere niveauer så man kan med fordel benytte kattens kradsetræ her.
I ejeraktivering ligger også muligheden for træning af din kat. Du kan se om du kan lære den at sidde, ligge, komme, hoppe op på ting og hvad du ellers kan komme i tanke om. Det vil stimulere din kats hjerne så den bliver mere træt mentalt. Det er dog ikke altid nok og kan kræve man efterfølgende også sætter en mere aktiv leg i gang.

– Selvaktivering:
Katten aktiverer sig selv uden ejeren. I selvaktivering er det ting du kan give din kat, som den selv kan lege med uden hjælp fra dig. Det vil typisk være legetøj, der delvis eller selv kan bevæge sig. Det kan være en boldbane hvor din kat selv skubber til bolden, det kan være en elektrisk maskine der får en sommerfugl til at blafre rundt, en elektrisk mus der kører hen over gulvet.
For nogle katte vil en bordtennisbold være nok, mest fordi den er let og de nemt kan skubbe den afsted hen over gulvet. Du kan dog komme i fast arbejde med at fiske bolden ud fra under sofaen, reolen, køleskabet eller hvilket andet lille hul den nu er endt under.
Har man kun én kat, kan selvaktivering også være at få en kat mere. Katte kan sagtens holdes som alene-katte og nogle katte fortrækker dette, men har man en kat som kræver meget aktivering, kan det at give den en katteven nogle gange være en god måde at selvaktivering den.

– Foderaktivering:
Katten aktiveres i fremskaffelsen af mad. I foderaktivering ligger alt aktivering hvor katten skal arbejde for sin mad. I naturen vil katten skulle jage og fange sin egen mad. I de fleste hjem får katten typisk sin mad serveret i en skål, men det er ikke nødvendigvis det bedste for katten. Især ikke hvis den samtidig har tendens til overvægt.
Foderaktivering kan gøres på flere måder, typisk er det faktisk en god ide at benytte mere end en måde, når du fodrer. Der findes bolde man kan putte foderet i. Når katten får den til at trille vil maden falde ud. Man kan også få et fodertårn eller foderbræt hvor katten skal fiske maden ud med sin pote. Der er mange muligheder på markedet når det gælder foderaktivering, fælles for dem er, at det typisk tager katten noget tid at lære det, men hvis katten kun får foder i disse, vil den begynde at arbejde for sin mad. På den måde vil katten ikke spise mere end hvad den orker at “fange”, samtidig med at den mentalt vil blive stimuleret på en naturlig måde. Det er selvfølgeligt også muligt at bruge dit foder fra ARION til aktivering. ARION Original tilbyder dig et bredt udvalg af førsteklasses tørfoder tilpasset din kats særlige behov og alle dens livsstadier. Alle ARION Original produkter har en høj koncentration af omhyggeligt udvalgt kød. Derfor er ARION Original-produkter mere velsmagende, optimalt fordøjelige og har fremragende næringsværdi. Du kan læse mere om vores produkter her

Hvis du finder den aktivering der passer til både dig og din kat, kan det blive til mange timers sjov sammen. Hvad enten du er en del af legen eller blot observere de sjove påfund din kat finder på.

Hvor kan du finde vores produkter?

  • Over 200 landsdækkende forhandlere
  • Både webshops og fysiske butikker