Hvordan bruges kattebakken – Træn din killing.

Katte er fra naturens side renlige dyr. Det betyder at det for mange katte kommer naturligt at besørge på faste steder. Hvilket vi som ejere drager stor nytte af, når vi skal lære katten at bruge kattebakken.

Det er vigtigt at sige, at hvis du renlighedstræner en killing under 12 uger, Skal man vælge kattegrus der ikke klumper, da en killing kan finde på at smage på kattegruset, og derved få forstoppelse, hvis gruset klumper sammen i maven. Det er også vigtigt at vælge en kattebakke der matcher din killings størrelse. Er killingen under 12 uger vælg da en åben killingebakke med lave kanter. Er killingen over 12 uger, fungere en voksen-bakke fint. Det er dog vigtigt i starten af renlighedstræningen at benytte en åben kattebakke, så katten har nemt ved at komme op i den fra alle sider.

Når vi starter renlighedstræning, starter man ofte med at kigge på kattens opvækst. Det er ofte i alderen 4 – 8 uger killingerne bliver renlige.Hvis killingerne vokser op sammen med en mor der er renlig, er der stor sandsynlighed for at killingerne vil blive renlige. De kigger nemlig på hvad morkatten gør. Så når hun skraber i kattebakken og efterlader sin urin og afføring her, viser hun killingerne at det er her man går på toilet.

Vokser killingen op som flaske-killing, eller med en urenlig mor, som nogle gange ses ved staldkatte, bliver det ejerens opgave at lære killingen hvor toilettet er. Det betyder, at man må sætte killingen op i bakken flere gange dagligt. Skrab gerne med hånden i sandet for at efterligne hvad en morkat ville gøre. Når killingen har et uheld med afføring udenfor bakken, er det en god ide at lægge afføringen op i kattebakken, så den derved kommer til at lugte mere af kattebakke.

Som ejer kan man også hjælpe sine killinger på vej mod at blive renlig ved at holde øje med “toilet”-adfærd. Hvis killingen begynder at skrabe på gulvet, eller sætter sig. Kan man løfte killingen blidt og sætte den over i kattebakken. Det vil hjælpe killingen med at forstå hvor toilettet er.

Når vi renlighedstræner en killing, er det vigtigt at killingen har flere kattebakker og der må ikke være langt mellem kattebakkerne. Killingen har oftere uheld, hvis der er langt til en bakke. I starten anbefales det at have en kattebakke indenfor hver 2 meter. Det kan derved være en god ide at begrænse killingens adgang i huset. Lad den være i det rum du selv opholder dig i, og sæt mange kattebakker.

Efterhånden som killingen bliver bedre til at bruge kattebakken, kan du lave afstanden mellem kattebakkerne større.

Hvis killingen i forvejen har haft gentagende uheld på det samme sted, kan den opleve dette sted nu lugter af toilet. Her er det vigtigt at gøre godt rent og bruge en af de produkter der fjerner urinlugt. F.eks “Urin-Off”. Placer derefter en kattebakke på toiletområdet, så katten kan begynde at forbinde toilet med kattebakke.

Når vi renlighedstræner er det vigtigt at kigge på hvilket kattegrus vi bruger. Vi kan opleve alt vores træning for at gøre en killing renlig, virker som spildt arbejde. Her kan det skyldes at kattegruset ikke fungere for din killing.

Her er 4 gode råd til at vælge kattegrus til din nye killing.

 1. Hvor meget støver det?
  – Katte har en følsom næse, og det er ikke rart for katten at skrabe i gruset hvis det betyder den får støv i luftvejene.
 1. Hvordan føles det at gå på?
  – Kattens poter er skabt til at mærke underlaget under dem. Deres trædepuder er meget følsomme, så store grus-stykker, eller skarpe krystaller er ikke rare at gå på.
  – Katten besørger naturligt i jord eller sand. Så mindre grus-stykker, kan minde om deres naturlige toilet-adfærd.
 1. Hvordan lugter det?
  – Katte er sensitive for lugt, men også for duft. Det betyder at selvom vi mennesker godt kan lide en meget parfumeret grus der gemmer godt på lugten fra kattebakken, så er det ikke nødvendigvis at din killings lugtesans er enig.
 1. Hvor nemt er det at gøre rent?
  – Som beskrevet længere oppe, vil vi gerne efterlade lidt lugt af kattebakke når vi renlighedstræner. Men omvendt kan katte ikke lide at besørge i en meget beskidt kattebakke. Det er derfor vigtigt at kigge på hvor nemt det er at gøre rent.
  – Kattegrus der klumper er nemt at samle op med en skovl, mens kattegrus der ikke klumper, kræver oftere udskiftning af alt grus i bakken, for at killingen fortsat vil opleve kattebakken som et rent sted at besørge.

Afslutningsvist skal man være bevidst om at pludselig opstået urenlighed kan skyldes sygdom, stress, eller hormoner.

Rigtig god fornøjelse med din Killing

Hvor kan du finde vores produkter?

 • Over 200 landsdækkende forhandlere
 • Både webshops og fysiske butikker