Hvordan ser du om din kat er drægtig?
Efter gennemført parring kan du se, at din hunkat er drægtig når hendes dievorter begynder at blive lyserøde og let hævede. Dette sker typisk omkring dag 21 efter parring. Disse symptomer forekommer dog også ved en falsk graviditet. En drægtig hunkat vil tage på og blive tykkere. Især i den sidste fase af drægtigheden vil den få en forhøjet appetit. Appetitten vil blive mindre igen i den sidste uge af graviditeten. For at være helt sikker på om man venter killinger, kan du vælge at få din kat scannet ved dyrlægen, dette gøres ofte ca. 35 efter parring.
Hvis du har en hunkat der både er inde og ude, så skal den have en ormekur 2 uger før og og 2 uger efter fødslen. Killinger bliver nemlig næsten altid smittet med spolorm via modermælken.
Korrekt fodring af en drægtig hunkat.
Når du har konstateret at din hunkat er drægtig, er det en god ide langsomt at skifte dens foder over til noget der henvender sig til drægtige katte. Hunkattens ernæringsbehov ændrer sig først i den sidste halvdel af drægtigheden. På dette tidspunkt anbefales det at fodre den med et letfordøjeligt killingefoder. Her er et vigtigt at sikre dig at det er ”godt nok” til drægtige katte. Hos ARION anbefaler vi ARION Original Kitten, du kan læse mere om produktet her. Da der skal være energi nok til både hunkatten, killingerne i maven og opstart af en rigtig god mælkeproduktion. katten kan have forskellig appetit i tiden omkring fødslen, men normalt øges appetitten betydeligt et par dage efter fødslen, hvis ikke den kommer igen vil det være en god ide at tage forbi dyrlægen.
Skal man hjælpe til en killingefødsel?
Når hunkatten har ca. 14 dage til termin vil du kunne begynde at mærke liv inde fra maven. En hunkat føder typisk mellem dag 62 og 64 efter parringen. Kommer killingerne før dag 58 vil de typisk ikke overleve, og går hunkatten til dag 70 er det vigtigt at få hende tilset af en dyrlæge, da der kan være komplikationer der gør hun ikke går i fødsel.
Som udgangspunkt klare hunkatten sin fødsel selv. Men hvis man er opdrætter eller en bekymret kattemor, kan man godt lide at hjælpe lidt til, så man sikrer sig at alt går som det skal. Men hvornår skal vi hjælpe, og hvornår skal man lade hunkatten klare det selv? For det første skal man vurdere hvilken type hunkat man har. Hvis det er en kat som er vant til at være alene og klare sig selv. F.eks en staldkat, kan det være stressende hvis vi pludselig vil være en del af det der forgår. Omvendt kan en indekat der altid er med sine mennesker have brug for omsorg og støtte igennem fødslen.
Hvad skal man have styr på inden fødsel?
Uanset om det er den ene eller den anden type kat man har, er det vigtigt at have nogle ting klar før fødslen. Når hunkatten er omkring dag 50, skal der forberedes en fødekasse. En fødekasse kan se ud på flere måder. Det vigtigste er at den er polstret med noget varmt og blødt og at den har høje kanter så killingerne ikke kan falde ud. Ud over en fødekasse er der udstyr som kan være godt at have klar før en fødsel: Håndsprit, Klorhexidin 0,05%, Saks, Viskestykker, affaldspose, køkkenrulle, køkkenvægt, notesbog, kuglepind, et ur, killingehalsbånd (typisk hvalpehalsbånd i velkro), øresprøjte og telefonnummer til dyrlægen.
Hvordan foregår selve fødslen?
Op til selve fødslen får hunkatten opblokningsveer. Det er ikke sikkert du kan se dem, men de kan anes som små trækninger langs ryggen eller ved bagbenene. Katten vil bevæge sig mere rundt og virke mere rastløst. Når katten får presseveer og første killing kommer til verden, er selve fødslen godt i gang. Når den første killing er født, er det vigtigt at give hunkatten lov og tid til at slikke den ren. Vær opmærksom på at hun får slikket den ved næse og mund for at gøre dens luftveje fri. Hvis hunkatten ikke slikker killingen ren, skal du træde til og bruge et viskestykke. Sørg for at tørre den godt omkring næse og mund eventuelt brug en øresprøjte til at suge luftvejene fri for fostervand. Hunkatten vil nogle gange spise moderkagen. Det skal hun have lov til og hun bider derved selv navlestrengen over. Viser hun ikke interesse for moderkagen, kan du blive nødt til at klippe navlestrengen. Her er det vigtigt du nulrer/presser navlestrengen helt flad ca. 3 – 4 cm fra killingens mave og klipper hvor den er klemt flad. Hvis der stadigvæk er blodgennemstrømning når du klipper kan du risikere at killingen forbløder eller får infektion. Vask derefter resterne af navlestrengen (der sidder fast på killingen) med klorhexidin på en vatrondel og læg killingen tilbage til morens mave hvor den vil begynde at lede efter en dievorte.
Herefter kan du fjerne moderkagen med køkkenrulle og smide den i en affaldspose. Hvis hunkatten venter flere killinger, vil du opleve hun får presseveer igen. Der kan gå fra 5 minutter mellem killingerne til flere timer. Så længe hunkatten virker rolig og afslappet er det okay, at hun ikke er gået ind i næste pressefase. Når næste killing bliver født og moren er optaget af at vaske den, kan du låne den 1. Killing. Vej den på vægten og noter dens vægt og fødselstidspunktet. Det er vigtigt også at notere om du har set en moderkage fra hver enkel killing. Når fødslen er slut, skal antallet af moderkager passe med antallet af killinger. Hvis det ikke gør det, skal du kontakte dyrlægen. Det kan være en god ide at give killingerne et halsbånd på, så du kan kende dem fra hinanden, hvis de er meget ens.
Ikke alle fødsler er ens, derfor kan du sagtens opleve at de første killinger har en ukompliceret fødsel, men det betyder ikke at der ikke kan opstå komplikationer ved nogle af de næste. Det er derfor vigtigt at holde øje med hunkatten hele vejen igennem fødslen, og kontakte dyrlægen hvis du bliver i tvivl eller bekymret.
Det kan være svært at vide hvornår en fødsel er slut, da tiden imellem hver killing kan variere. Det er derfor vigtigt at holde øje med din hunkat de næste mange timer efter du tror fødslen er overstået. Du kan eventuelt prøve at trykke på maven. Den skal være blød at mærke på. Hvis der er noget hårdt at mærke er der formentlig en eller flere killinger tilbage. Når fødslen er slut, skal du skifte underlaget i fødekassen så killingerne får noget varmt og tørt at ligge på. Det er en god ide at veje dem morgen og aften. Den første vejning efter fødselsvægten er det okay de taber sig en smule. Herefter skal de gerne tage 10 gram på i døgnet, hvis ikke kan der være behov for modermælkserstatning og måske et besøg hos dyrlægen. For det meste går det hele heldigvis som det skal.
Hvornår skal man ringe til dyrlægen?
Vi anbefaler at du ringer til dyrlægen hvis:
-
- Hunkatten er rastløs under selve fødslen.
- Hunkatten virker træt og slap.
- Hunkatten har haft presseveer i mere end en time.
- Hunkatten har ildelugtende udflåd før eller efter fødslen.
Husk, at avl er et stort ansvar, og det er vigtigt at være velinformet og sikre at din hunkat for de bedste muligheder for en god fødsel og ikke mindst sunde killinger.
Hvor kan du finde vores produkter?
- Over 200 landsdækkende forhandlere
- Både webshops og fysiske butikker
Foderbua i Solberg AB
Solberg 153
Örkelljunga Lantmannaaffär AB
Drakabygget 1256
Megs Djurbruk i Svedala
Malmövägen 97
We of Sweeden
Ströbogaten 10
Wdog.se
Industrigatan 1
FirstVet AB
Strandvägen 47
Jami Hundsport
Kolonivägen 17
Loppetjansen.dk (Webshop og afhentning)
Østbirkvej 7
Foder & Fritid webshop
E Christensens Vej 86
Toftnæs Landhandel
Toftnæsvej 25
Landhandlen Salten/Gappay
Horsensvej 12, Salten
Luneborg Foder & Energi
Luneborgvej 306
Foderven.dk
Saltøvej 41
Hegn & Grovvare
Viborgvej 227
Vojens Dyreklinik ved Sommerlund Vet
Søndre Ringvej 3
Landhandlen / Gappay
Ebstrupvej 60
C.M. Zoo Center AB
Norra Västeråsvägen 8
Salling Grovvare - Brodal
Amtsvejen 49, Brodal
Salling Grovvare
M. P. Stisens Vej 17
EwersLandbutik.dk
Langelandsvej 2
Bonnie Dyrecenter Esbjerg
Strandby Kirkevej 138
Horreds Lantmanna AB
Istorpsvägen 4
Continuous Improvement
Sniberup 9349
C.M Zoocenter AB
Norra Västeråsvägen 8
Klausen Import
Værkstedsvej 24C
HesteGrovvaren
Testrupvej 59
Hjerterummet / Byens Dyr
Jernbanegade 52
Vildtremisen
Trunderupvej 10
Agroland Tvis
Skautrupvej 32B, Tvis
Agroland Grønhøj
Mønstedvej 13 Grønhøj
Agroland Næsbjerg
Hovedgaden 15, Næsbjerg
Agroland Snejbjerg
Snerlundvej 2, Snejbjerg
Gustavsbergs Odlingar & Mertjänst, Handelsträdgård, odling, blomster- & djur-butik
Tranåsvägen Gustavsberg 1
Slutarps Kvarn AB
Kvarngatan 2
4Pets Sweden
Lillpitevägen 630
Kämparglöds Hundcenter
Östra Spång 539
Burseryds Lantmän
Vidkundsvägen 1
Godhems Zoologiska
Kungsladugårdsgatan 22
Zoo One Skara AB
Smedstorpsgatan 6
Tollans Häst & Foder
Aspenvägen 11
Chaspades Butik
Östberg 114
Ale Zoo - en del av Dogman
Svenstorpsvägen 19
Slagugglan.se för hund
jakt
Braås Järnhandel AB
Sjösås Kruthuset
Framnäs Zoo - Lidköping
Framnäsvägen 1
Arboga Häst Och Hund
Nygatan 16B
Team Alutorp AB
Frestensfällevägen 64
Dalviks Kvarn AB
Åkerängstavägen 2
Christensens Bygg & Foder AB
Lunnvägen 7
Djurhuset i Mariefred
Ruddammsgatan 2
Ale Zoo
Svenstorpsvägen 19
VetZoo
Backavägen 1
AB Hjalmar Möller
Köpmannavägen 37