Pelspleje for din kat

Når det kommer til pelspleje, er det ikke nemt at lave én formel for god pelspleje, for det vil typisk afhænge af længden og kvaliteten af pelsen samt mængden af underuld.
Det er dog fælles for alle katte at ingen kan lide at få rykket i deres pels, så det er vigtigt at have de rette redskaber og arbejde med forsigtighed så pelspleje bliver en fornøjelse for katten.

Den almindelige korthårede huskat har typisk ikke så meget underuld. Det samme gælder for racer som Abyssiner og Siameser.
Du kan derfor tænke om det er nødvendigt at yde pelspleje i det daglige, men alle katte har brug for pelspleje i ny og næ. En god pelspleje af en korthåret kat uden underuld, vil være et par gode børstninger i fældeperioderne. For selvom katten er korthåret og uden underuld, vil du stadigvæk kunne opleve fældning, og når katten vasker sig, vil den få pels i maven som kan danne hårbolde. Derfor er det en god ide at børste din kat, også selvom den ikke filtrer.
Valg af børste er ikke så vigtig på denne type pels.

En race som British Shorthair har også kort pels, men modsat den almindelige huskat, så har den en del mere underuld. Det betyder at dens pels kræver mere pleje, da den ellers vil danne knuder.
Når du arbejder med en pels med underuld er det vigtigt at vælge de rette redskaber. Her kan du vælge en rullekam, eller en god metalkam i kirurgisk stål, da dette vil modvirke for meget statisk elektricitet i pelsen. Gerne en kam med 2 forskellige bredder på tænderne.
Det anbefales at børste katten en gang om ugen og oftere i fældeperioderne.

På langhårede katte kan du også opleve både at have pels med meget underuld og racer uden særlig meget underuld.
En race som Ragdoll har typisk lidt underuld og kræver derfor ikke samme pelspleje som en med meget. Men fælles er dog at langhårede katte typisk kræver mere pelspleje end en korthåret kat.

For en langhåret kat uden underuld, handler det om at kæmme ofte nok. I fældeperioder er det en god ide at børste mindst en gang om ugen. Når katten fælder kan den, som tidligere beskrevet, få pelsen ned i maven som danner hårbolde, men du kan også opleve at en langhåret kat danner knuder når den fælder, fordi de lange hår filtre sig ind i kattens pels. Sørger du for at børste ofte nok, er en langhåret pels uden underuld nem at vedligeholde.

Har du derimod en langhåret kat med meget underuld. Det ses især i huskatteblandinger med noget der minder om norsk skovkat eller maincoon. Flere oplever at de er tvunget til at barbere katten i forbindelse med fældeperioderne, fordi pelsen kræver meget.

Når du har en pels med underuld, er det vigtigt at børste dagligt i fældeperioden, da de ellers vil danne knuder og disse knuder vil typisk sidde inde i underulden og derved rykke i huden. For en kat med meget underuld er børstning ikke altid nok. Her må du ud over den gode stålkam også have ekstra redskaber til hjælp.
Du kan få en “pels splitter” som er et lille plastikredskab med en kniv på, til at skære knuden af.
En filtknuser er også god, da den består af 4 – 7 knive, som kan skære knuden i mindre dele. Her er det dog vigtigt med en jævnlig udskiftning da knivene hurtigt bliver slidte.
Vigtigt er det at passe på ingen af knivene rammer kattens hud. Det kan være en rigtig god ide at sætte din metalkam under knuden så den flugter med huden og derefter klippe med en saks eller bruge en af ovenstående redskaber til at fjerne knuden. På den måde er huden gemt sikkert under kammen.

Ønsker du at give din kat et foder med ekstra støtte til hud og pels? Med ARION Original Derma, kan du sikre ekstra støtte. Du kan læse mere om produktet her.

Når du ved hvordan du skal passe sin kats pels, og har lært din kat at børstning er dejligt, så kan pelspleje blive en hyggestund for både dig og din kat.

Hvor kan du finde vores produkter?

  • Over 200 landsdækkende forhandlere
  • Både webshops og fysiske butikker