Fakta om hunkatte og avl: Alt hvad du behøver at vide

Når man planlægger et kuld killinger, er der nogle ting man skal have styr på for at få succes med sit første kuld.

Alderens betydning:
Det første man skal være bevidst om er at hunkatten typisk går i løb når den er mellem 7 og 9 mdr. nogle starter tidligere end andre. Ønsker man et succesfuldt kuld er det en god ide at vente med at parre til hunkatten er mindst 1 år og gerne før hun bliver 2 år. Før 1-årsalderen kan hun være umoden mentalt og det ses desværre at de derfor enten forlader deres killinger eller spiser dem, fordi de ikke forstår moder-opgaven. Parrer man efter hunkatten er blevet 2 år, kan det vanskeliggøre fødslen da bækkenet bliver mindre smidigt med alderen.

Relevante undersøgelser:
Mens man venter på sin hunkat, bliver gammel nok, har man mulighed for at teste og undersøge katten for forskellige sygdomme, men da der findes op mod 300 arvelige sygdomme hos katte er det svært at begynde at teste hvis man ikke ved hvor man skal starte. Og samtidig er der mange sygdomme vi ikke kan teste eller screene for. Derfor kan give god mening kun at avle på katte med stamtavle. Dette fordi man har et bedre overblik over de sygdomme der knytter sig til den enkelte linje og derfor ved hvad man skal screene for.
Ved Main Coon har man f.eks fokus på HCM og HD, hvor man hos Ragdoll har fokus på HCM og PKD, samt dværgvækst.

Ønsker man fortsat at avle på en kat uden stamtavle er den uundgåelige tests en blodtype test af hunkatten.

I katte findes der 2 blodtyper. Blodtype A og blodtype b.
Hvis din hunkat har blodtype b, kan det få fatale konsekvenser for hendes killinger. En hunkat med blodtype b, har antistoffer mod blodtype A. Det betyder at hvis hun parres med en hankat der er blodtype A, vil killingerne have mulighed for blodtype A.
Hvis en killing med A blod får mælk fra en mor med b blod, vil hendes antistoffer komme ind i killingernes blodbane og angribe deres blod. Dette resulterer i “fating kitten-disease” som sjældent kan redes af en dyrlæge og for det meste resultere i at killingerne dør.
Det anbefales derfor ikke at benytte hunkatte med b-blod til avl.

Parringen:
Når man har styr på alt det forudgående, er næste fokus at opnå en succesfuld parring.

Det er forskelligt hvor ofte hunkatten går i løbetid, nogle er i løbetid hver 2. Uge, nogen hver 3. og andre igen med længere tid imellem. Når hunkatten påbegynder sin løbetid vil hun ofte begynde at kalde. De fleste er ikke i tvivl fordi et miau i løbetid typisk er meget anderledes end kattens normale miau. Man kan også se katten blive mere kælen, gnider sig op af ting og ruller rundt på gulvet.
Når katten lægger sig ned på forbenene og stritter med numsen ved man løbetiden er på sit højeste og det er her man ønsker parringen skal ske.
En løbetid vare typisk omkring 5 – 7 dage, men ikke alle hunkatte er ens, så ønsker man en succesfuld parring er det en god ide at sætte hunkatten sammen med hankatten når hun starter sin løbetid. Har man tid til at vente kan man observere en løbetid og se hvilken dag i løbetiden hunkatten er i høj-løb hvor hun lægger sig med numsen i vejret. I så fald kan men ved næste løbetid sætte hende sammen med hankatten et døgn før forventet høj-løb.
Hunkatten går typisk med hankatten 2 – 5 døgn alt efter hvor effektive de har været.
Hunkatten får først ægløsning ved parring, så der skal derfor gerne gentagende succesfulde parringer til før man kan forvente hunkatten bliver drægtig.

Under selve parringen vil man ofte høre hunkatten skrige. Dette sker fordi hankatten har modhager på penis, så parringen gør ondt på hunkatten. Efterfølgende vil hunkatte ofte rulle.
Så hvis man hører hende skrige og derefter rulle kan man forvente det var en vellykket parring.
Det er desuden en god ide at klippe klør på især hunkatten, da hun godt kan slå ud efter hankatten når han hopper af hende pga smerten.

Hvordan ved man om hunkatten er blevet drægtig?
Efter parringen starter den spændende ventetid. Hvis hunkatten er blevet drægtig tæller man 64 dage fra 1. parringsdag. Så har man en forventet terminsdato. Det er dog normalt for en kat at føde mellem dag 60 og 68. Føder katten før dag 58, er det sjældent killingerne overlever. Og går hun over dag 68, bør man få hende tilset af en dyrlæge, det kan være tegn på komplikationer.

Man kan godt scanne eller tage røgten af en hunkat for at tjekke for graviditet, men det nemmeste er at tjekke dievorterne 21 dage efter parring. Omkring dette tidspunkt vil man kunne se de hæver en smule og bliver lyserøde. Desuden kommer der en rødlig ring omkring. Efter yderligere et par dage, kan man måske også fornemme at hårene trækker sig lidt væk fra dievorterne. Dette er sikre tegn på at katten er drægtig.

Omkring 14 dage før fødslen vil man kunne mærke liv fra killingerne, hvis man får lov at holde en hånd på hunkattens mave.

Fodring af den drægtige kat:
Når man ved hunkatten er drægtig, er det vigtigt at vælge et foder der er beregnet til drægtige hunkatte. Det anbefales faktisk man allerede ved parringen starter en langsom overgang til drægtigheds- og killingefoder, da kattens mave ikke har godt af man skifter for hurtigt. Det anbefales at man hver uge tilføjer 25 procent mere af det foder man skifter over til. Viser det sig at hunkatten ikke er drægtig kan man vælge at forsøge med parring igen ved næste løbetid. Er der ikke langt mellem hunkattens løbetider kan det give mening at lade hende fortsætte på drægtighedsfoder til det lykkes med parringen.
Som foder anbefaler vi ARION Original Kitten – det kan du læse mere her

Kuld:
Størrelsen på et kuld kan svinge meget. Et gennemsnit er på ca 4 killinger men man ser alt fra 1 til 10 killinger. Får man mellem 7 og 10 killinger er der brug for støttefodring i form af mælkeerstatning til killingerne. Så man sikrer sig at alle får nok mælk.
Er der kun en killing anbefales det at søge på internater om der er killinger der mangler en ammer så man kan tilføje søskende. Alternativt kan man tilføje små tøjdyr til fødekassen for at give den enlige lille killing varme og tryghed.

Passer man ikke på, kan en hunkat få op til 4 kuld om året. Hunkatten går typisk i løb når killingerne er omkring 4 – 6 uger. Lader man hende parre kan man risikere hun ikke længere vil passe sine killinger, og man står 9 uger efter med et nyt kuld.
Det anbefales i stedet at man venter til killingerne er flyttet hjemmefra og når hunkatten er tilbage ved normalvægtig og pelsen er i fin stand, før man overvejer næste parring.

Husk, at avl er et stort ansvar, og det er vigtigt at være velinformet for at sikre et succesfuldt kuld hvor både mor og killinger er sunde og raske.

Hvor kan du finde vores produkter?

  • Over 200 landsdækkende forhandlere
  • Både webshops og fysiske butikker