Vejen til et sikkert indkald

Et godt indkald af din hund giver større frihed, for både dig og din hund.

Et godt indkald afhænger af hundens villighed til at modstå de fristelser der måtte opstå og vælge dig som ejer til. Det kan være fristelser i form af dufte, andre hunde, mennesker, legetøj mm.

Det er forskelligt fra race til race og fra individ til individ, hvor nemt det er at træne hunden til et sikkert indkald, men fælles for alle hunde er at det er noget, der skal trænes og holdes ved lige.

Vi opnår bedst succes med vores træning ved at sætte hunden op til succes. Derfor er det en god idé at starte i et miljø med så få forstyrrelser som muligt, så er sandsynligheden for succes størst.

Inden du går i gang med træningen så beslut dig for hvilket eller hvilke indkalds signaler, du vil bruge på din hund. Det skal være signaler, der ikke er ”forgiftet”, dvs. det er signaler du kun bruger, når du kalder på din hund, så den altid ved, hvad den skal gøre, når den hører dette signal.
Hundens navn er ikke altid at foretrække, da man ofte i dagligdagen bruger hundens navn, uden at den nødvendigvis skal komme helt hen til dig som ved et indkald.

Man kan med fordel bruge en fløjte lyd, bruger du ord, så tænk over hvordan du ligger trykket på ordet, og brug ordet ens hver gang.

Mens hunden er under indlæring, er en lang line en rigtig god idé, så hunden ikke får succes med at stikke af. Brug ikke snoren som straf af hunden og trække den ind til dig med skældud. Det vil for mange hunde ikke øge sandsynligheden for at komme, næste gang du kalder. Brug snoren som stop klods for at stikke af, løbe ud over vejen og andet.

Step by step

1) Start i et miljø der ikke er alt for forstyrrende, f.eks. hjemme i stuen eller haven. Sæt dig ned og når hunden søger hen mod dig, så kalder du, med dit signal på hunden. Hunden kender endnu ikke signalet, og skal først nu knytte det til adfærden ”at komme hen til dig” – beløn hunden med noget hunden anser som en belønning. Det kan f.eks. være leg med legetøj, en ekstra lækker godbid og lignende. Til at starte med er det vigtig kun at kalde på hunden, hvis du er 99% sikker på hunden kommer, når du kalder. Hvis du kalder igen og igen, og hunden ikke kommer når du kalder, så udvander du dit signal – hunden hører alligevel ikke efter. Så hvis hunden ikke kommer, når du kalder første gang, så er dit Signal ikke stærk nok endnu, og du skal gå tilbage i dine kriterier.

2) Flyt dit indkald ud i miljøer f.eks. på gåturen, kald stadig kun når du er sikker på hunden kommer, når du kalder, og ikke når den er dybt optaget af andet. Fortsæt med at kalde når hunden er på vej mod dig. Husk at belønne med noget hunden er rigtig glad for, det er din belønning, der trækker hele øvelsen.

3) Når du tænker at hunden er rigtig dygtig til at komme når du kalder, kan du langsomt teste når den er optaget, snuser, mm. for at teste om dit indkald bliver stærkere. Det er ligeledes vigtigt at hunden igen får fri til at genoptage, hvad den havde gang i, så dit indkald ikke bliver en inddragelse af friheden, for så vil hunden blive tilbøjelig  til  at vælge dit indkald fra til fordel for frihed.

4) Når din hund er blevet rigtig dygtig til at komme når der bliver kaldt, så husk at holde din træning ved lige. Kald ind i mellem på gåture, beløn godt, og lad hunden få sin frihed igen. At vedligeholde indkaldet er en vigtig del af træningen hele hundens liv.
Der vil blive perioder hvor hunden er mindre tilbøjelig til at komme, når man kalder, f.eks. i teenageårene, her er man nødt til at gå lidt ned i kriterier til indkaldet igen er stærk, og teenageperioden er ovre.

Andre Tips

Hvis dit indkalds signal ikke virker, så vælg et nyt signal og start træningen forfra. Det er aldrig for sent at lære hunden et godt indkald, men vejen dertil kan være lidt længere for nogle hunde.

Du kan med fordel lære hunden at dutte på hånden med snuden, når den kommer hen til dig. På den måde er det nemt at få hunden helt hen til sig. Når hunden er dygtig til at dutte på hånden, kan du kalde og række hånden frem, hunden vil søge ind mod hånden og dutte.

Hundens bedste belønning er ikke nødvendigvis den samme altid, og ikke nødvendigvis den samme ude som inde, hjemme som ude. Belønningens værdi kan ændre sig over tid.

Skæld aldrig din hund ud når den kommer hen til dig. Heller ikke selv om det er efter en længere løbetur, du kan være forvisset om, at hunden ikke har lyst til at komme næste gang, du kalder af frygt for at få skæld ud.
Kig indad, sæt hunden op til succes, og hvis hunden har tendens til at stikke af, så sikrer du  hunden i en lang line, så den ikke får succes med at stikke af.

Rigtig god fornøjelse med din hund, du er nu klar til at prøve kræfter af med indkalds træning.
Husk du må have din hund løs på bestemte markerede områder i Danmark, herunder hundeskove året rundt, samt strandarealer i vinterhalvåret.

Rigtig god træning

Hvor kan du finde vores produkter?

  • Over 200 landsdækkende forhandlere
  • Både webshops og fysiske butikker