Vigtigheden af et godt hvalpefoder

De fleste hvalpekøbere bliver, gennem opdrætteren hvor de har købt hvalpen, gjort opmærksom på vigtigheden i, at deres hvalp fodres med et foder, der er tilpasset racens størrelse. Det er nemlig et godt udgangspunkt, da der er stor forskel på, hvor hurtigt de forskellige racer er færdigudviklede og hvor stort et kaloriebehov, de har på forskellige stadier.

Foder til de små racer skal gerne være højere på energi, da de af natur har en højere grundforbrænding, og også hurtigere bliver færdig udvoksede. De store og tunge racer skal til gengæld vokse stille og roligt og harmonisk, og opbygge et stærkt skelet. Derfor skal der i et hvalpefoder til de store racer gerne være ekstra tilsat Glukosamin og Chrondroitin sulfat, det sikrer stærke og sunde led allerede fra starten af, og der bliver skabt så sundt et fundament som muligt.

Hvalpens fysiske udvikling er naturligvis utrolig vigtig, men hvalpen mødes også af store mentale udfordringer i dens første levemåneder. Udfordringer der kan påvirke både hvalpens fysiske og psykiske tilstand.

Forbedret indlæring.
At opdrage en hvalp er en fuldtidsbeskæftigelse! Men også for hvalpen er voksealderen en stor udfordring. Hvalpens hjerne er i konstant forandring under opvæksten og skal bearbejde en masse. Hjernen består af høje mængder fedt, hvoraf den hyppigst forekommende Ω3-fedtsyre er DHA. Denne fedtsyre er vigtig for kommunikationen mellem nerveceller og er afgørende for en optimal udvikling af hjernen.

Fokus på antioxidanter
De fleste hvalpe sælges videre fra opdrætteren, når hvalpen er otte uger. Det er i overensstemmelse med hundeloven, og derfor fuldt ud lovligt. For hvalpen giver det dog visse udfordringer.

Hvalpe modtager antistoffer via mælken fra tæven i de første leveuger, mens hvalpens eget immunforsvar endnu ikke er udviklet. Det gør hvalpens krop modstandsdygtig overfor sygdomme. Ofte stopper hvalpene med at dige ved 4-6 ugers alderen, da det bliver en gene for tæven. Og da de fleste hvalpe er cirka 12-15 uger om at udvikle et fuldt funktionsdygtigt immunforsvar, giver det en periode på 8-10 uger, hvor hvalpen er ekstra sårbar overfor påvirkning. Udfordringen er, at det er i præcis den periode hvalpen oplever den største ”omvæltning” i hele dens liv.

Hvad er det der sker?
I otte ugers alderen tager vi hvalpen fra moderen, kuldet og hjemmet. Fra alt hvad den kender til. Hvalpen havner måske i et hjem med børn, som forståeligt nok utrolig gerne vil lege med den. Den skal måske sove alene for første gang. Der er fyldt med lyde og lugte den ikke kender. Kort sagt bliver alle hvalpe stressede og måske bange i en periode, når de skifter miljø. Øget stress sætter gang i kroppens reaktive frie radikaler, som ødelækker den naturlige balance i kroppen. De forsager cellebeskadigelser hovedsaligt ved at angribe cellemembranen, proteinstrukturen og nukleinsyren. Det vi i daglig tale kalder kroppens DNA. Rent fysisk kommer det først til udtryk ved, at hvalpen let får løs afføring.

Hvordan hjælpes hvalpen så bedst i den kritiske periode?  Svaret er, at bekæmpe de frie radikaler med antioxidanter.

Hvad er antioxidanter?
Som det tydeligt ligger i navnet, er en antioxidant et kemisk stof, der forebygger oxidation (iltning). Antioxidanter forekommer både i fødevarer/råvarer og i kroppens væv og vævsvæsker. Antioxidanter, der blandt andet er kendte stoffer som vitamin C, E og betacaroten stabiliserer de frie radikaler, så de ikke angriber kroppens sunde celler.

Antioxidanter fås i mange former – men ikke alle er lige effektive. Man kan derfor ikke være sikker på effekten, blot fordi en foderproducent deklarerer at der er antioxidanter i foderet. Alle fodersammensætninger der indeholder tilsat C eller E-vitamin er jo i princippet tilsat antioxidanter, men det garanterer ikke effekten.

I ARION Puppy varianterne har vi tilsat ARION’s unikke” immunity boost system”, som er en kombination af meget effektive antioxidanter der stopper udviklingen af de frie radikaler. ARION Immunity boost system er udviklet ud fra hvilken kombination af antioxidanter der gav den højeste ORAC- værdi. Vi kan derfor dokumentere effekten af vore antioxidanter.

ARION Immunity Boost System
En afbalanceret blanding af standardiserede GMO-frie, planteekstrakter (Rosmarinus sp., Schinopsis sp., Curcuma sp., Citrus sp. Og Eugenia sp.) I deres naturligt identiske form.  Blandingen er baseret på resultaterne af en screeningsproces med 134 relevante planteekstrakter. Den valgte kombination er den, med den mest relevante ORAC-værdi.

Fakta om frie radikaler
Frie radikaler er molekyler, der er kemisk ustabile, og de stjæler derfor elektroner fra andre stoffer for at blive stabile. På den måde kan frie radikaler i kroppen igangsætte skadelige virkninger, der kan sættes i forbindelse med en lang række sygdomme, bl.a. kræft, hjerte-karsygdomme og sukkersyge

Fakta om ORAC screening
ORAC star for Oxygen Radical Absorbance Capacity. Det er en laboratorietest der viser antioxidanternes TAC (total antioxidant capacity) kapacitet. Man måler på forskellige antioxidanters evne til at formindske oxidering.

Hvor kan du finde vores produkter?

  • Over 200 landsdækkende forhandlere
  • Både webshops og fysiske butikker